موتور ویبره یا ویبره بدنه دستگاهی است که برای ایجاد ارتعاش در دستگاهها و ماشینآلات صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. ارتعاشات توسط الکتروموتور موجود در موتور ویبره از طریق چرخش شفت مرکزی ایجاد میشود. اگر به دنبال نکات اتصال برقی موتور ویبره در کارگاه صنعتی خود هستید، تا انتهای مطلب با سام تجهیز همراه باشید.
موتور ویبره چیست؟
موتور ویبره چیست؟ پیش از آشنایی با نکات اتصال برقی موتور ویبره بهتر است در مورد ماهیت این دستگاه اطلاعات لازم را بهدست آوریم. همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم موتور ویبره نوع دستگاه است که منجر به ایجاد ارتعاش در ماشینآلات صنایع مختلف با اهداف گوناگون میشود.
چرخش شفت مرکزی در موتور ویبره منجر به ایجاد ارتعاش شده که توسط انگشتیهای روی شفت و بهصورت دورانی به بدنه دستگاهی که ویبره به آن متصل شده منتقل میشود. با توجه به این موضوع میتوان متوجه شد که علت نامگذاری این دستگاه به ویبره بدنه چیست. در مجموع باید اشاره کنیم که از این دستگاه در صنایع مختلف اعم از ساختمان، پلیمر و پلاستیک، کشاورزی، سیمان و بتن و کارخانههای مواد غذایی استفاده میشود.
انواع موتور ویبره
انواع موتور ویبره در دو دستهی کلی برقی و بادی قرار میگیرد که مشخصات آنها به شرح زیر است:
موتور ویبره بادی
دستگاه موتور ویبره بادی کاربردهای مختلفی داشته و در مکانهایی که در معرض برقگرفتگی و آتشسوزی قرار دارند اما به هر دلیلی امکان استفاده از ویبره برقی در آنها وجود ندارد، کاربرد دارند.
موتور ویبره برقی
دستگاه موتور ویبره برقی بسیار قدرتمند بوده و در دورهای ۷۵۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۳۰۰۰ با قدرت ضربه ۱۰ الی ۱۰۰۰۰ کیلوگرم در دو نوع تکفاز و سهفاز در بازار موجود است که خریداران باید با توجه به نیاز خود مناسبترین مدل را انتخاب کنند.
کاربرد موتور ویبره چیست؟
حال که توانستیم به ماهیت موتور ویبره پی ببریم سؤالی که مطرح میشود این است که این دستگاه چه کاربردی دارد. مجموع کاربردهای موتور ویبره را میتوان بهصورت زیر خلاصه کرد:
- ایجاد ضربه در قالب تونل مترو
- قالبهای پل هوایی
- فیدرها
- ماشینهای ارتعاشی
- ماشینهای اندازهگیری
- میزهای ویبره
- خطوط انتقال
- میزهای فشردهسازی
- غربالها
- دیواره رمپ و لوپها
- نوار نقاله
- ایجاد لرزش در قالب ستونهای بتنی
- دستگاههای خردکن
- تونلهای شهری و…
بیشتر بخوانید: موتور ویبره چطور کار میکند؟
نکات انتخاب موتور ویبره
حال که با کاربردهای این دستگاه آشنا شدیم باید بدانیم که در زمان خرید و انتخاب موتور ویبره به چه نکاتی توجه کنیم. همانطور که میدانید موتور ویبره برقی در دو مدل تکفاز و سهفاز در دورهای ۷۵۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۳۰۰۰ در دقیقه موجود است.
هرچه این سرعت چرخش پایینتر باشد میزان ضربات وارد کاهش یافته و دامنه حرکتی آنها بیشتر میشود. در مقابل هرچه سرعت چرخش افزایش یابد میزان ضربات افزایش یافته و دامنه حرکتی آنها نیز کمتر میشود؛ بنابراین پیش از هرچیز باید به میزان دامنه حرکتی و ضربات مورد نیاز توجه کرده و برمبنای آن نسبت به خرید بهترین نوع این محصول اقدام کنید.
روش نصب موتور ویبره بدنه برقی
بعد از خرید بهترین موتور ویبره باید به نکات زیر توجه کنید:
- پیش از اتصال برقی موتور ویبره پلاک آن را بررسی کرده و از تطابق آن با مدل سفارش داده شده اطمینان حاصل کنید.
- در زمان انتقال و تحویل احتمال بروز آسیبهای گوناگونی همانند شکست، ترک و ضربه در دستگاه وجود دارد؛ در نتیجه باید با دقت بالا و بهصورت کامل موتور ویبره را بررسی کرده و از سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید.
چنانچه قصد استفاده از موتور ویبرهای را دارید که مدتها است در انبار بوده باید به نکات زیر دقت کنید:
- اگر دو سال از انبار موتور ویبره گذشته باید بلبرینگها را گریسکاری کنید.
- با اعمال ۲۲۰۰ ولت جریان AC حدود ۵ ثانیه بین فازها و ۱۰ ثانیه بین فاز و زمین با تستر عایق الکتریکی از عایق بودن دستگاه اطمینان حاصل کنید.
- چنانچه سه سال از انبار کردن دستگاه گذشته است، پیش از استفاده باید بلبرینگها را بهصورت کامل جایگزین کنید.
- پوشش محافظ دستگاه را بردارید و حرکت شفت را بهصورت آزاد بررسی کنید.
در نهایت بعد از رعایت نکات فوق میتوانید به سراغ نصب موتور ویبره بروید:
- تنظیم موتور ویبراتورها برمبنای نیرو گریز از مرکز دریافتی از تأسیسات انجام میشود.
- سطحی که در تماس با موتور ویبره است باید بدون رنگ، تمیز و صاف باشد.
- بهمنظور برقراری ایمنی در زمان نصب باید کابل ایمنی فولادی بالای موتور نگه داشته شود. بهعلاوه در زمان اتصال هم باید حدود ۱۵ سانتیمتر از نقطه اتصال بلندتر باشد.
- در صورتی که تعمیرات نامنظم و آچارکشی و سفتکردن بهصورت نامناسب باشد، اجزا به مرور شل شده و دستگاه هم در زمان کار کردن صدا میدهد.
- در هر ماه باید اتصال محکم پیچها را بررسی کنید.
- بعد از گذشت حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه از کارکردن موتور، پیچها را با گشتاور مشخص شده سفت کرده و این کار را دو تا سه ساعت بعد هم مجدداً تکرار کنید.
- چنانچه میخواهید از موتور با حرکت افقی با دو عدد موتور ارتعاشی استفاده کنید، باید جهت چرخش موتورها را برخلاف یکدیگر تنظیم کنید؛ برای این منظور باید محل کابلهای تغذیهکننده را تغییر داد.
در قسمت بعد به بررسی نکات اتصال برقی موتور ویبره میپردازیم.
بیشتر بخوانید: دلیل داغ شدن موتور ویبره چیست؟
نکات اتصال برقی موتور ویبره
در صورتی که اتصال کابل برق به سر فیشها محکم نباشد، به مرور زمان به دلیل ارتعاش جدا شده و موتور بهصورت دو فاز کار میکند. سایر نکات اتصال برقی موتور ویبره به شرح زیر است:
- در تابلو برق مدار ویبراتور باید از کنترل فاز، بار و بیمتال استاندارد استفاده کنید.
- سیم ارت باید به دستگاه موتور ویبره متصل شود.
- اتصال باید توسط تکنسین برق که دانش کافی در این زمینه دارد انجام شود.
- یکی از نکات اتصال برقی موتور ویبره این است که مقدار ولتاژ تغذیه و فرکانس باید با مقادیر مشخص شده روی برچسب موتور تطابق داشته باشد.
- شکل اتصال در جعبه ترمینال باید مطابق با ولتاژ تغذیهای اعمال شده باشد.
- انتخاب کابل تأمین باید با توجه به مقادیر مشخص شده روی برچسب موتور ویبره انجام شود.
- پیش از شروع عملیات باید تجهیزات لازم از قبیل فیوز، سوئیچ حرارتی و… را برای حفاظت الکتریکی تهیه کنید.
- از اتصال محکم کابل تأمین اطمینان حاصل کنید.
- در صورتی که کابل تأمین انتخابی در مقایسه با سوکت اتصالی کوچکتر باشد، میزان حفاظت کاهش خواهد یافت.
- در نهایت بعد از اتصال کابل از جا رفتن بست اسفنجی سیم اطمینان حاصل کنید.
اگر به هر دلیلی میخواهید ویبراتور را از حالت سهفاز به تکفاز تغییر دهید باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- در اولین مرحله ترمینال را از حالت ستاره به حالت مثلث در بیاورید.
- بعد از آن اتصال کابلهای دو رشته برق و کابلهای خازن به ترمینال را تغییر دهید.
- در حالت مثلث که مختص تکفاز و برق ۲۲۰ ولت است باید از خازن هم استفاده کنید که نوع آن برمبنای نوع ویبراتور متفاوت است: برای ویبراتور ۱۰۰/۳ از خازن ۱۰ میکروفاراد روغنی، ویبراتور ۲۰۰/۳ از خازن ۱۴ میکروفاراد روغنی، ویبراتور ۳۰۰/۳ از خازن ۱۶ میکروفاراد روغنی و موتور ویبراتور ۵۰۰/۳ از خازن ۲۵ میکروفاراد روغنی استفاده کنید.
نکات اتصال برقی موتور ویبره به قطعات
محل قرارگیری موتور ویبره در صنایع مختلف متفاوت است؛ اما معمولاً با اتصال یک نبشی ۷.۵ الی ۱۷.۵ سانتیمتری از طریق جوشکاری، اتصال یک صفحه روی آن و در نهایت استفاده از ۴ پیچ انجام میشود.
سخن آخر
در این مطلب با نکات اتصال برقی موتور ویبره و کاربردهای مختلف آن آشنا شدیم. چنانچه قصد خرید این دستگاه کاربردی را دارید، بهتر است ابتدا با کارشناسان سام تجهیز مشورت کرده و در نهایت بهترین مورد را با توجه به نظرات آنها انتخاب کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه کافی است با شماره تلفنهای ۶۶۲۶۸۹۲۰-۰۲۱ و ۶۶۲۷۸۹۰۴-۰۲۱ تماس بگیرید.