گیربکس صنعتی و موتور گیربکس صنعتی یک تجهیز مکانیکی است که برای افزایش گشتاور خروجی یا تغییر سرعت موتور (RPM) از آن استفاده میشود. شفت موتور به انتهای گیربکس متصل شده و از طریق پیکربندی داخلی چرخدندههای گیربکس، سرعت و گشتاور خروجی معینی را که با توجه به نسبت چرخدنده تعیین میشوند، فراهم میکند.
به طور خلاصه میتوان گفت گیربکس قلب تپنده و یکی از اجزای حیاتی صنایع گوناگون است. وظیفهی اصلی گیربکس انتقال توان مکانیکی از منبع تولید آن به مصرف کننده، با کاهش دور و افزایش گشتاور خروجی است. منبع تولید توان میتواند انواع موتورهای الکتریکی یا الکتروموتور، موتور احتراقی دیزل و… باشد.
انواع گیربکس صنعتی
انواع مختلفی از گیربکسهای صنعتی در سرتاسر جهان ساخته شده است. یکی از تفاوتهای اساسی موجود بین گیربکسها مشخصههای کارایی آنهاست. قیمت انواع گیربکس هم با در نظر گرفتن همین تفاوتها مشخص میشود. انتخاب یک گیربکس صنعتی از میان انواع مختلف گیربکسها به کاربرد مورد نظر بستگی دارد. گیربکسها با ابعاد، نسبتها، بازدهها و مشخصههای لقی متعددی موجود هستند.
همهی این فاکتورهای طراحی بر کارایی و هزینهی خرید گیربکس و موتور گیربکس صنعتی اثر میگذارند. انواع متعددی از گیربکسها وجود دارند که در ادامه و بر اساس نوع چرخدنده (که اصلیترین جز گیربکس است)، فهرست شدهاند.
همچنین ما گیربکسها را بر اساس آنچه در بین صنایع و مصرفکنندگان شناخته شده است به صورت زیر دستهبندی نمودیم که اطلاعات بیشتر در مورد هر نوع در دسته مورد نظر قابل مشاهده است. طبیعتا با تفاوت در نوع گیربکس، باید انتظار تغییر در قیمت گیربکس صنعتی را هم داشته باشید.
- گیربکس مخروطی (Bevel)
- گیربکس ساده (Spur)
- گیربکس هلیکال (Helical) یا گیربکس شافت مستقیم: گیربکس هلیکال با دندههای مارپیچی، برای کاربردهایی که نیاز به انتقال قدرت با راندمان بالا و صدای کم دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
- گیربکس حلزونی (Worm): گیربکس حلزونی دارای طراحی ساده و کم حجم است و برای کاربردهایی که نیاز به انتقال قدرت با سرعت کم و گشتاور بالا دارند، مناسب است.
- گیربکس خورشیدی (Planetary): گیربکس خورشیدی یا سیارهای دارای ساختار پیچیدهتری است و برای انتقال قدرت در فضاهای محدود و با دقت بالا استفاده میشود.
- گیربکس آویز شافت موازی (parallel)
- گیربکس کرانویل پینیون: گیربکس کرانویل پینیون برای تغییر جهت انتقال قدرت و افزایش گشتاور در سرعتهای بالا کاربرد دارد.
- گیربکس دور متغیر
مشاوره فنی و خرید تلفنی
تخصص و تجربه در فروش تجهیزات؛ پیش از خرید، هنگام خرید و بعد از آن کنار صنعتگران و تولیدکنندگان هستیم.
منظور از سایز گیربکس چیست؟
سایز گیربکس به ابعاد فیزیکی و ظرفیت تحمل بار و گشتاور گیربکس اشاره دارد. انتخاب سایز مناسب گیربکس بسیار مهم است زیرا سایز نادرست میتواند منجر به کاهش کارایی و عمر مفید دستگاه شود. سایز گیربکس معمولاً بر اساس قطر محور و توان انتقالی مشخص میشود.
نکات مهم در انتخاب گیربکس صنعتی
برای انتخاب گیربکس صنعتی مناسب، باید نکات زیر را در نظر گرفت:
- نوع کاربرد: بررسی نیازهای خاص کاربرد و انتخاب گیربکس متناسب.
- گشتاور و سرعت: تعیین مقدار گشتاور و سرعت مورد نیاز برای انتقال قدرت.
- راندمان: انتخاب گیربکس با راندمان بالا برای کاهش مصرف انرژی.
- ابعاد و وزن: توجه به فضای موجود برای نصب و وزن مجاز دستگاه.
قیمت گیربکس صنعتی
قیمت گیربکس صنعتی متغیر است و به طور متداول به ابعاد، مشخصههای مربوط به دقت، لقی و نسبت چرخدنده و همچنین، سازندهای که آن را تولید کرده است، بستگی دارد. گیربکسهایی که لقی آنها در محدودهی 30 آرک-دقیقه است، کمتر از $500 هستند. قیمت گیربکس صنعتی که لقی آنها کمتر از 5 آرک-دقیقه است، بیشتر از گیربکسهای با مقدار لقی بزرگتر است.
به طور کلی، 6 عامل زیر روی قیمت انواع گیربکس صنعتی تاثیر میگذارد و در هنگام خرید باید به آنها توجه کنید:
- نوع گیربکس صنعتی: انواع گیربکس صنعتی، قیمتهای متفاوتی دارند. برای مثال، قیمت گیربکس صنعتی خورشیدی، بیشتر از دیگر انواع گیربکس صنعتی است چون برای ساخت آن، به قطعات بیشتری نیاز است. همچنین ساخت گیبرکس خورشیدی پیچیدگیها و دشواریهای خاص خود را دارد که در گیربکسهای ساده دیده نمیشود.
- مواد به کار رفته در ساخت: قیمت مواد خام و اولیه ساخت گیربکس، روی قیمت نهایی محصول تولید شده هم تاثیر میگذارد. بنابراین در هنگام خرید گیربکس و موتور گیربکس صنعتی باید به جنس فولاد، چدن، چوب، برنج و پودر آهن آنها توجه داشته باشید.
- اندازه گیربکس: گیربکسهای بزرگتر به طور معمول، هزینه بیشتری نسبت به گیربکسهای کوچک با توان کمتر روی دست شما میگذارد.
- گشتاور خروجی گیربکس: یکی از عوامل تاثیر گذار در قیمت گیربکس صنعتی، گشتاوری است که برای حرکت چرخدندهها تولید میشود. خروجی گشتاور بیشتر، به معنای قیمت گذاری بالاتر در گیربکس است و باید به آن توجه کنید.
- نوع خروجی گیربکس: نوع خروجی گیربکسها بستگی به نوع فلنج و پایه و شافت در آنها دارد. برای مثال، خروجی UC و پایه و شافت خروجی تک خار در گیربکسهای خورشیدی، باعث افزایش قیمت در هزینه خرید گیربکس میشود.
- نوسانات قیمت ارز: قیمت گیربکس صنعتی در هنگام خرید، متاثر از نوسانات قیمت ارز است. وارداتی بودن گیربکس های صنعتی باعث میشود که بالا و پایین رفتن قیمت دلار و ارزهای دیگر، باعث تغییر در قیمت نهایی خرید گیربکس هم شود.
مزایای کلی انواع گیربکس صنعتی
مزایایی که شما را به پرداخت قیمت گیربکس صنعتی و موتور گیربکس صنعتی در انواع مختلف ترغیب میکند، به شرح زیر است:
- سطح آلودگی صوتی آن پائین است.
- بازده آن بالاست.
- مقادیر نسبت کاهش در آن بزرگ هستند.
- گشتاور خروجی را افزایش میدهد.
- سرعت خروجی را کاهش میدهد.
- بادوام است.
معایب کلی انواع گیربکس صنعتی
- نسبت به سیستمهای راهانداز دیگر، پرهزینهتر است.
- روان کاری خوب برای روان عمل کردن آن، ضروری است.
- دندانههایی با برش ضعیف، ممکن است سبب ارتعاش و سروصدای بیش از حد در هنگام کار شوند.
- کیفیت، یک مسئلهی مهم است که سبب افزایش هزینهها میشود.
ممکن است معایب گفته شده در بالا شما را از خرید گیربکس صنعتی پشیمان کند. اما این را هم در نظر داشته باشید که انواع مختلف گیربکس برای راحتتر کردن فعالیتهای صنعتی و تولیدی به وجود آمدهاند و هر کدام از آنها میتواند جای چند نیروی انسانی کار و فعالیت کند.
کاربرد گیربکس صنعتی
قیمت گیربکس صنعتی در مقایسه با گیربکس های خانگی، گرانتر و هزینهبرتر است. اما کاربرد گیربکس صنعتی بسیار وسیع بوده و میتوان گفت موتور گیربکس صنعتی و الکتروگیربکسها در همهی صنایع زیر کاربرد دارد:
- صنایع فولاد
- صنایع سیمان، کاشی و سرامیک
- صنایع معدنی
- صنایع خودروسازی
- صنایع شیمیایی و پتروشیمی
- صنایع چوب و کاغذ
- صنایع نفت و گاز
- صنایع بستهبندی و ترابری
اجزای گیربکس صنعتی
همانطور که گفته شد، موتور گیربکس و گیربکسهای صنعتی اجزای مختلفی دارند که اصلیترین اجزای آنها، چرخدندههای انواع گیربکس صنعتی هستند. چرخدندهها بسته به نوع گیربکس، شکل و جنس متفاوتی دارند. تغییر در جنس قطعات و اجر ای داخلی، میتواند باعث افزایش یا کاهش قیمت گیربکس صنعتی هم شود.
اجزای دیگر گیربکسها عبارتند از:
- پوسته گیربکس: درون پوسته گیربکس دندهها قرار دارند و جنس آن معمولاً از چدن ریختهگری شده است.
- شافت ورودی و خروجی گیربکس: که میتوانند به صورت سوراخ (Hollow) یا شافت (Solid) باشند و جنس آنها از فولاد است.
- بیرینگ (Bearing): یا یاتاقانها که برای تحمل بارهای شعاعی و محوری شافتهای گیربکسها استفاده میشوند.
- نشتبند (Seal): یا کاسه نمد که برای حفاظت بیرینگها از عوامل خارجی مثل گرد و غبار و همچنین نگهداری از روغن داخل پوسته استفاده میشود.
- درپوش: که برای امکان کنترل روغن و بازبینی آن است.
مشاوره فنی و خرید تلفنی
تخصص و تجربه در فروش تجهیزات؛ پیش از خرید، هنگام خرید و بعد از آن کنار صنعتگران و تولیدکنندگان هستیم.
گیربکس صنعتی چطور کار میکند؟
همهی انواع گیربکس صنعتی به یک شکل عمل میکنند. جهت چرخش چرخدندهها بستگی به جهت ورودی و جهتگیری چرخدندهها دارد. به عنوان مثال، اگر چرخدندهی ابتدایی در جهت ساعتگرد بچرخد، چرخدندهی بعدی (که با آن درگیر است)، در جهت پادساعتگرد خواهد چرخید. این روند تا پایان خطِ چرخدندهها ادامه مییابد.
ترکیب چرخدندههایی با ابعاد مختلف و تعداد دندانههای متفاوت، نقش مهمی در گشتاور خروجی و سرعت شفت ایفا میکند. بالا بودن نسبت چرخدنده امکان بیشتر شدن گشتاور خروجی و کم شدن مقادیر سرعت را فراهم میکند. در حالی که اگر نسبت چرخدنده کم باشد، سرعت خروجی بیشتر و گشتاور خروجی کمتر خواهد شد.
شما میتوانید قیمت گیربکس صنعتی خورشیدی را از سام تجهیز دریافت کنید.
گیربکس خورشیدی نیز تقریباً به همین صورت عمل میکند. سیستم گیربکس خورشیدی با 3 قطعهی اصلی ساخته میشود:
- یک چرخدندهی خورشیدی مرکزی
- یک حامل سیاره (که یک یا چند چرخدندهی سیارهای را حمل میکند)
- یک طوق (یک حلقهی خارجی)
چرخدندهی خورشیدی مرکزی توسط چرخدندههای سیارهای (با همان ابعاد) که روی حامل سیاره قرار دارند، به چرخش در میآید. چرخدندههای سیارهای موتور گیربکس صنعتی با چرخدندهی خورشیدی و دندانههای حلقههای خارجی نیز با چرخدندههای سیارهای جفت میشوند.
پیکربندیهای متعددی برای سیستم گیربکس وجود دارد. پیکربندیهای متداول متشکل از 3 قطعه هستند:
- قطعات ورودی
- قطعات خروجی
- قطعات ثابت
به عنوان مثال:
یکی از پیکربندیهای ممکن انواع گیربکس صنعتی، این است که چرخدندهی خورشیدی (به عنوان قطعهی ورودی)، طوق (به عنوان قطعهی خروجی) و حامل سیارهای (به عنوان قطعهی ثابت) در نظر گرفته شوند. در این پیکربندی، شفت ورودی چرخدندهی خورشیدی را میچرخاند، چرخدندههای سیارهای حول محورهای خود به چرخش در میآیند و به طور همزمان، گشتاوری به حامل سیارهای اعمال میکنند که سبب اعمال گشتاور به شفت خروجی (که در این مثال طوق است) خواهد شد.
نرخ چرخش چرخدندهها (نسبت چرخدنده) در موتور گیربکس صنعتی، توسط تعداد دندانهها در هر چرخدنده تعیین میشود. گشتاور (توان خروجی) هم توسط تعداد دندانهها و همچنین با توجه به اینکه کدام قطعه در سیستم خورشیدی ثابت است، تعیین میگردد.
گیربکسها چگونه کنترل میشوند؟
خروجی یک الکتروموتور (منظور موتورهای استپر، بدون جاروبک، AC و جاروبک دار است،) به عنوان ورودی گیربکس استفاده میشود. خروجی الکتروموتور، سرعتی را که گیربکس با آن میچرخد را کنترل میکند. پیکربندی زیر، درایور کنترل کنندهی موتور خارجی را که به عنوان شفت ورودی انواع گیربکس صنعتی متصل شده است، نشان میدهد.
در نتیجه این عملکرد، هنگامی که درایور فعال میشود، شفت موتور درون گیربکس میچرخد و باعث چرخیدن شفت خروجی میگردد. سرعت و گشتاور خروجی هم به پیکربندی گیربکس بستگی دارد. سرعت و گشتاور گیربکس هم یک عامل مهم در تعیین قیمت گیربکس صنعتی است.
موتور گیربکس چیست؟
موتور گیربکس صنعتی، همانطور که از نام آن پیداست، یکی از تجهیزات مهم صنعتی است که با ترکیب الکتروموتور و گیربکس ساخته میشود. موتور گیربکس، در کنترل سرعت انتقال و افزایش قدرت، نقش دارد. بدون استفاده از موتور گیربکس صنعتی یا الکتروگیربکس، ایجاد گشتاوری بالا در سرعت کم ناممکن است. هنگامی که برای برای موتورهای کوچک، به دنبال تولید گشتاورهای بزرگ باشید، باید از انواع موتور گیربکس صنعتی کمک بگیرید.
وجود گیربکس کاهنده دور، به کاهش سرعت خروجی الکتروموتور کمک میکند و به همان ترتیب، میتوان گشتاور بسیار بزرگی را انتقال داد. قیمت موتور گیربکس صنعتی هم، با در نظر گرفتن قیمت گیربکس صنعتی و قیمت الکتروموتور استفاده شده تعیین میشود.
از جمله مزایای موتور گیربکس و انواع گیربکس صنعتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش آلودگی صوتی و سروصدای هنگام کار
- افزایش طول عمر دستگاه
- امکان انتقال گشتاور بالا در سرعت کم
- استفاده بهینه از گیربکس و الکتروموتور
انواع موتور گیربکس
موتور گیربکس، همانطور که از نام آن برمیآید، از ترکیب یک الکتروموتور یا موتور الکتریکی با گیربکس ساخته شده و این اجزا در یک بستهی ساده مونتاژ شدهاند. ترکیب موتور گیربکس صنعتی، پیچیدگی سیستمی را کمتر کرده و هزینههای طراحی را که باید برای لحاظ کردن الزامات مربوط به گشتاور بالا و سرعت پائین خروجی در نظر گرفته شود، کاهش میدهد.
موتور گیربکسها را میتوان به صورت یکپارچه یا با ترکیب کردن قطعات جداگانه تولید کرد. منظور از ساخت یکپارچهی موتور گیربکس صنعتی این است که موتور و چرخدندهی کاهنده روی یک شفت قرار گیرند. انواع موتور گیربکس صنعتی را میتوان در دستههای زیر تقسیم بندی کرد:
- موتور گیربکسهای استپر
- موتورگیربکسهای بدون جاروبک
- موتور گیربکسهای DC
- موتور گیربکسهای AC
هر کدام از انواع موتور گیربکس صنعتی را میتوان با یکی از انواع چرخدندههای ساده، خورشیدی یا حلزونی هستند، تولید کرد. قیمت گیربکس صنعتی هم بعد از مشخص کردن قطعات به کار رفته، مشخص خواهد شد.
موتور گیربکس صنعتی در بسیاری از کاربردهای صنعتی و همچنین کاربریهای خانگی روزمره استفاده میشوند. کاربردهای صنعتی شامل جرثقیلها، بالابرها، جکها و نوارنقالهها هستند. کاربریهای خانگی و روزمرهی انواع گیربکس صنعتی عبارتند از ماشینهای لباسشویی، مخلوط کنها، ساعتها و ابزار دستی مانند دریلها و خشک کنها.
راهنمای خرید گیربکس صنعتی
هنگام در نظر گرفتن و انتخاب یک گیربکس، عوامل بسیاری باید لحاظ شوند تا الزامات خاص کارایی برآورده گردد. در هنگام انتخاب گیربکس صنعتی، پرداخت قیمت گیربکس صنعتی و محاسبه توان ورودی مورد نیاز برای موتور گیربکس صنعتی، باید به ویژگیهای زیر توجه کنید:
نسبت چرخدنده
مقادیر نسبت چرخدنده به صورت رابطهی همبستگی میان تعداد دندانههای دو چرخدندهی مختلف تعریف میشود. معمولاً تعداد دندانههای یک چرخدنده با محیط آن متناسب است. این یعنی چرخدندهای با محیط بزرگتر، تعداد دندانههای بیشتری خواهد داشت.
بنابراین، رابطهی میان محیط دو چرخدنده انواع گیربکس صنعتی نیز میتواند مقدار دقیقی از نسبت چرخدنده بدست دهد. به عنوان مثال، اگر یک چرخدنده 36 دندانه و دیگری 12 دندانه داشته باشد، نسبت چرخدنده 3:1 خواهد بود.
گشتاور خروجی
گشتاور خروجی به مقدار در نظر گرفته شده برای نسبت چرخدنده بستگی دارد. به منظور دستیابی به گشتاور خروجی زیاد، مقدار بزرگی برای نسبت چرخدنده باید انتخاب شود. اگر مقدار نسبت چرخدنده بزرگ باشد، سرعت شفت خروجی موتور کاهش خواهد یافت.
به همین ترتیب، با انتخاب یک مقدار کم برای نسبت چرخدنده، مقدار گشتاور خروجی که به سیستم تحویل میشود نیز، کوچکتر خواهد بود و سرعت موتور در شفت خروجی بالاتر میرود. این موضوع نشان میدهد که گشتاور و سرعت رابطهی معکوس با یکدیگر دارند.
سرعت (RPM)
سرعت با نسبت چرخدنده در سیستم متناسب است.
به عنوان مثال، اگر دندانههای چرخدندهی ورودی موتور گیربکس صنعتی نسبت به چرخدندهی خروجی بیشتر باشد، نتیجه این است که سرعت در شفت خروجی زیاد میشود. از سوی دیگر، اگر سناریو برعکس بوده و تعداد دندانههای چرخدندهی خروجی از چرخدندهی ورودی بیشتر باشد، سرعت در شفت خروجی، کاهش خواهد یافت.
به طور کلی، سرعت خروجی انواع گیربکس صنعتی را میتوان با تقسیم سرعت ورودی بر نسبت چرخدنده تعیین نمود. هرچه نسبت بزرگتر باشد، سرعت خروجی کمتر خواهد بود و بلعکس.
چیدمان چرخدنده
چیدمان چرخدنده یک طراحی مهندسی مبتکرانه است که مزایایی متعددی را در طراحی مرسوم سیستم چرخدندهای ثابت ارائه میدهد. ترکیب منحصربهفرد بازده انتقال توان همراه با ابعاد کوچک، امکان کاهش افت بازده را فراهم میکند. هر چه چیدمان چرخدنده (منظور چرخدندهی ساده، هلیکال، خورشیدی و حلزونی است) پربازدهتر باشد، امکان اینکه انرژی بیشتری انتقال یابد و به جای تبدیل شدن به افت حرارتی، به گشتاور تبدیل شود فراهم میگردد.
چیدمان چرخدندهها، با متعادل کردن سیستم، پایداری و سختی دورانی را بهبود میبخشد، اما این کار پیچیده است و هزینههای طراحی را افزایش میدهد.
توزیع بار
عامل کاربردی دیگری که باید در موتور گیربکس صنعتی در نظر گرفته شود توزیع بار است. از آنجایی که بار انتقال داده شده میان چندین سیاره تقسیم میشود، ظرفیت گشتاور افزایش مییابد. هر چه تعداد سیارهها در سیستم چرخدندهای بیشتر باشد، قابلیت بار نیز افزایش یافته و چگالی گشتاور تشدید میگردد.
لقی
لقی به زاویهای که شفت خروجی انواع گیربکس صنعتی، بدون حرکت کردن شفت ورودی، میتواند حول آن بچرخد یا به فاصلهی میان دندانههای دو چرخدندهی مجاور گفته میشود. در کاربردهایی که برگشت بار ندارند، الزامی برای در نظر گرفتن لقی وجود ندارد. البته در کاربردهای دقیق همراه با برگشت بار، مانند رباتیک، اتوماسیون، دستگاههای CNC و غیره، لقی در دقت و مکان یابی نقش حیاتی دارد.
با وجود تمامی موارد بالا، قیمت گیربکس صنعتی را هم باید به عنوان یکی از ویژگیهای هنگام خرید در نظر بگیرید. بودجه خرید گیربکس، باید با در نظر گرفتن نکاتی باشد که در ادامه ذکر خواهیم کرد.
راهنمای نگهداری و تعمیرات
برای افزایش عمر مفید گیربکس و بهبود کارایی آن، نگهداری و تعمیرات منظم بسیار مهم است. نکات زیر میتواند در این زمینه کمککننده باشد:
بازرسی دورهای: انجام بازرسیهای دورهای برای شناسایی مشکلات احتمالی.
تعویض روغن: تعویض منظم روغن گیربکس برای کاهش سایش و افزایش کارایی.
تمیز کردن: حفظ تمیزی گیربکس و جلوگیری از ورود گرد و غبار و آلودگی.
تنظیمات : تنظیم درست دندهها و بررسی اتصالا
خرید گیربکس صنعتی از سام تجهیز
سام تجهیز، تأمین کننده تجهیزات صنعتی است و شما میتوانید برای خرید انواع گیربکس صنعتی با بهترین قیمت، به سام تجهیز مراجعه کنید. از آنجایی که خرید موتور گیربکس صنعتی متناسب با نیاز کارگاه و کارخانه به صحت عملکرد دستگاهها و جلوگیری از مشکلات اتی کمک میکند، باید پرداخت قیمت گیربکس صنعتی و خرید آن را با مشورت مشاوران متخصص در این زمینه انجام دهید.
سام تجهیز به شما کمک میکند تا با بررسی و شناسایی ویژگیهای مورد نیاز و تعیین بودجه، بهترین گیربکس را از بین برندهای خارجی و مقرونبهصرفهترین قیمت، خریداری کنید.
مشاوره فنی و خرید تلفنی
تخصص و تجربه در فروش تجهیزات؛ پیش از خرید، هنگام خرید و بعد از آن کنار صنعتگران و تولیدکنندگان هستیم.