پمپ تزریق چیست و چطور کار می‌کند + نکات مهم انتخاب و خرید

  • بروز رسانی در : ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
  • 0

پمپ تزریق صنعتی یک پمپ کوچک و از نوع پمپ‌های جابجایی مثبت است. از دوزینگ پمپ برای تزریق بسیار دقیق و کنترل شده یک سیال به سیال دیگر، مایع یا گاز استفاده می‌شود. دوزینگ پمپ را در بازار با نام‌های پمپ تزریق و مترینگ پمپ نیز می‌شناسند. دبی جریان عبوری و فشار سیال، ۲ پارامتری هستند که در دوزینگ‌ پمپ‌ها از اهمیت بالایی برخوردار هستند و بسیار دقیق اندازه‌گیری می‌شوند

تزریق دوز دقیق و کنترل‌شده مواد شیمیایی، یک مرحله حیاتی در فرآیند تولید برای چندین صنعت مختلف است. حتی کوچک‌ترین تغییر در دوز تزریقی یک ماده شیمیایی خاص می‌تواند محصول نهایی را کاملاً تغییر دهد و آن را به یک ماده جدید و ناشناخته‌ای تبدیل کند که استفاده از آن خطرساز است. انسان و نیروی انسانی قادر به تزریق دوز‌های صحیح مواد شیمیایی در مقیاس‌های بزرگ و کوچک نیستند. بنابراین، اهمیت انتخاب و خرید پمپ تزریق یا همان دوزینگ پمپ به‌خوبی نمایان می‌شود. در این مقاله می‌خواهیم در مورد انتخاب و خرید پمپ تزریق متناسب با نیازهای کسب‌‌وکار و صنعت خود به بحث و گفتگو بپردازیم. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

در این مقاله می‌خواهیم در مورد پمپ تزریق یا همان دوزینگ پمپ صحبت کنیم و ببینیم پمپ تزریق چیست و چطور کار می‌کند و روش انتخاب و خرید پمپ تزریق متناسب با نیازهای کسب‌‌وکار و صنعت را بیان کنیم. با سام تجهیز همراه باشید.

پمپ تزریق چیست و چطور کار می‌کند

پمپ تزریق چیست و چطور کار می‌کند؟

عملکرد پمپ تزریق شامل کشیدن مقداری مشخص و اندازه‌گیری شده از یک سیال به داخل یک محفظه و سپس تزریق این ماده به لوله یا مخزن مورد نظر است. دوزینگ پمپ در کاربرد‌های مختلفی از جمله کشاورزی، صنعت، تولید و پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پمپ تزریق معمولاً جثه و ابعاد کوچکی دارد و توسط یک موتور الکتریکی کوچک یا محرک هوا تغذیه می‌شود. پمپ‌های تزریق یا توسط یک سیستم کنترل خارجی یا معمولاً یک کنترلر داخلی کنترل می‌شوند که نقش آن، کنترل دبی جریان عبوری، عملکرد روشن/خاموش دستگاه و همچنین مواردی مانند آلارم و هشدار برای خشک‌شدن و گاز زدایی است.

خرید پمپ صنعتی تزریق که با نام مترینگ پمپ هم شناخته می‌شود، برای تزریق یک ماده به ماده‌ای دیگر تحت دبی و فشار مشخص و قابل کنترل، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صنایع بسیاری مانند صنایع داروسازی، پلمیر، کشاورزی، صنایع غذایی و… که نیاز به تزریق دوز مشخصی از یک ماده به ماده دیگر وجود دارد، از انواع پمپ‌های تزریق استفاده می‌شود.

پمپ‌های تزریق، ماده تزریقی را تحت یک دبی معین و فشار قابل کنترل، به‌صورت بسیار دقیق به یک ماده دیگر وارد می‌کنند. دقتی که این پمپ‌ها در تزریق انواع مختلف سیالات، گازها و انواع مختلف ماده دارند، خارج از توانایی‌های انسانی است. به همین دلیل خرید پمپ تزریق مناسب بسیار مهم است.

پمپ‌های تزریق همچنین توانایی کار در محیط‌های آلوده، سمی، خورنده و کشنده مانند مواد اسیدی، بازی، مواد و عوامل میکروبی و بیماری‌زا، مواد خورنده و سمی مورد استفاده از صنایع داروسازی، انواع روغن‌ها، محیط‌های نفتی، مواد چسبنده، سیستم لوله‌کشی آب شهری، فاضلاب و … را دارند. به همین دلیل از اهمیت و  محبوبیت بسیار بالایی در صنایع امروزی برخوردار هستند.

عملکرد پمپ تزریق، دوزینگ پمپ چگونه کار می‌کند؟

بسته به برند و مدل، کاربرد دستگاه، شرایط محیط، جنس و خواص شیمیایی سیال مورد تزریق، پمپ تزریق به روش‌های مختلفی کار می‌کند. تمامی این روش‌ها و به‌طور کلی عملکرد پمپ تزریق در یک مفهوم و هدف خاص و مشخص خلاصه می‌شود: گرفتن مقداری دقیق و اندازه‌گیری شده از یک ماده و سپس تزریق آن به لوله یا ظرف مورد نظر. چند بخش عمده در راه‌اندازی پمپ تزریق وجود دارد:

۱. مخزن یا ظرف مواد شیمیایی محصولی که دوز می‌شود.

۲. شیر مکش یا فوت ولو (Foot Valve). شیر مکش یا فوت ولو یک شیر یک طرفه است که به یک خط مکش متصل می‌شود. داخل درام محصول قرار می‌گیرد و به پمپ اجازه می‌دهد تا در حالت آماده به کار (Standby) بماند. باید یک وزنه به آن بسته شود تا در ته درام باقی بماند و گاهی اوقات، یک سوئیچ شناور به آن وصل می‌شود تا در صورت تمام شدن سایل موردنظر، هشدار پمپ را فعال کند.

۳. بدنه پمپ تزریق در اندازه‌های مختلف و از متریال مختلفی ساخته می‌شود؛ اما به‌طور کلی از انواع پلاستیک مقاوم در برابر مواد شیمیایی (PVC، PE یا مشابه)، لاستیک یا فولاد ضدزنگ ساخته می‌شود.

۴. دوزینگ لاین معمولاً یک لوله PVC یا PE نسبتاً سفت یا یک شلنگ تقویت شده است. گاهی اوقات برای پمپ‌های تزریقی که قرار است با بخار، آب داغ یا محیط‌هایی با فشار فوق‌العاده بالا کار کنند، دوزینگ لاین را از جنس فولاد ضدزنگ و استنلس استیل می‌سازند.

۵. انژکتور. در محلی که سیال به سیالی دیگر برخورد می‌کند و تزریق می‌شود، یک نقطه تزریق وجود دارد که به آن انژکتور گفته می‌شود. انژکتور یک شیر یک طرفه است. شیر یک طرفه فقط در یک جهت اجازه عبور سیال و برقرار شدن جریان را می‌دهد. عملکرد پمپ تزریق بدین صورت است که وقتی پمپ، مقداری از سیال را به سمت انژکتور هدایت می‌کند، فشار سیال منجر به بازشدن شیر می‌شود. همچنین انژکتور دارای یک دهانه است تا محصول به‌جای دیواره جانبی، درست به وسط جریان عبوری تزریق شود و مخلوط همگنی را ایجاد کند.

۶. سیستم کنترل. یک سیستم کنترل وظیفه مهمی در عملکرد پمپ تزریق ایفا می‌کند. سیستم کنترل برای اطمینان از دقیق‌بودن دبی پمپ، روشن و خاموش شدن آن در زمان‌های خاص، افزایش یا کاهش دبی سیال عبوری و کنترل PH سیال عبوری نصب می‌شود. این سیستم می‌تواند یک تایمر یا سوئیچ ساده باشد.


بیشتر بخوانید: انتخاب دوزینگ پمپ برای کاربردهای شیمیایی

انواع دوزینگ پمپ

انواع دوزینگ پمپ

۴ نوع پمپ تزریق مختلف وجود دارد که از نظر عملکرد و مکانیسم پمپاژ متفاوت هستند و برای کاربرد‌ها، فشار‌ها و مواد شیمیایی مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. اگر قصد خرید دوزینگ پمپ را دارید، باید این ۴ نوع را بشناسید:

۱. دوزینگ پمپ دیافراگمی ثابت (Diaphragm type constant injection): جایی که یک محفظه پمپ وجود دارد که توسط پیستون و دیافراگم و دریچه‌های ورودی و خروجی پر و خالی می‌شود.

۲. دوزینگ پمپ دیافراگمی پالسی (Diaphragm type pulse injection): در این نوع، پمپ توسط یک سیم‌پیچ برقی کنترل می‌شود. این سیم‌پیچ ماده شیمیایی را در پالس‌های مشخص، با فاصله زمانی دقیق و معین بین پالس‌ها تزریق می‌کند.

۳. لوب پمپ (Lobe type pumps): این نوع پمپ‌ها حجم مشخصی از سیال را از طریق مجموعه پروانه‌های چرخ‌دنده‌ای مشبک تزریق می‌کنند.

۴. پمپ‌های پریستالتیک (Peristaltic pumps)

موارد استفاده از پمپ تزریق

عملکرد دوزینگ پمپ و راندمان بالایی که این دستگاه دارد، منجر به استفاده روزافزون این دستگاه در صنایع مختلف شده است. بله دوزینگ پمپ کاربرد‌های گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد. به‌طور کلی در هر صنعتی که نیاز به تزریق مقداری مشخص از یک ماده به ماده‌ای دیگر باشد، از انواع پمپ‌های تزریق استفاده می‌شود.

در صنایعی مانند تصفیه آب (افزودن مواد شیمیایی یا اسید‌های خورنده به مخازن ذخیره آب برای خنثی‌کردن سطح Ph و از بین‌بردن عوامل بیماری‌زا)، صنایع غذایی، پتروشیمی، کارخانه‌های صنعتی، کشاورزی، تأسیسات تولیدی، آزمایشگاه‌های پزشکی، صنایع نیشکر، صنایع شیمیایی، صنایع چوب، کاغذ، صنایع دارویی و عملیات معدنی از پمپ‌های تزریق استفاده می‌شود.

نکات مهم در انتخاب و خرید پمپ تزریق

متوجه شدیم که پمپ‌های تزریق برای پمپ‌کردن مقدار بسیار دقیقی از مواد شیمیایی به جریان آب، بخار یا گاز با سرعت و فشار کنترل‌شده و ثابت طراحی شده‌اند؛ با این حال، طیف گسترده‌ای از مترینگ‌ پمپ‌ها در بازار موجود است؛ بنابراین یافتن پمپ تزریق مناسب برای صنایع مختلف، ممکن است مشکل باشد. هنگام تصمیم‌گیری در مورد اینکه انتخاب کدام پمپ تزریق برای کاربرد خاص شما انتخاب ایده‌آلی است، فاکتور‌های زیادی باید در نظر گرفته شود. اول از همه، شما باید پمپی را انتخاب کنید که بتواند دبی مناسبی برای نیاز‌های شما فراهم کند. پمپ‌های قوی‌تر به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که بتوانند مواد شیمیایی را با دبی بسیار بالاتری نسبت به پمپ‌های کوچک‌تر پمپ کنند.

شما همچنین باید پمپی را انتخاب کنید که با نوع مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعت شما سازگار باشد. برای مثال پمپی که برای کار کردن در استخراج مواد نفتی طراحی و ساخته شده است، مشخصات فنی، جنس متریال ساخته‌شده و ویژگی‌های متفاوتی با یک پمپ تزریق طراحی‌شده برای صنایع داروسازی یا صنایع مواد غذایی دارد.

مزایای انتخاب دوزینگ پمپ مناسب

مهم‌ترین فاکتور در انتخاب و خرید پمپ تزریق این است که پمپ موردنظر، برای کارکردن در محیط و صنعت مربوطه، قابل اعتماد، دقیق و ایمن باشد. با بهره‌بردن از یک دوزینگ پمپ مناسب، هیچ‌گونه تغییری در فرآیند تولید شما به وجود نیامده و این اطمینان را به وجود می‌آورد که به‌دلیل رعایت نسبت درست مواد شیمیایی، هرگز محصولات معیوب نخواهید داشت.

همچنین انتخاب پمپ تزریق مناسب باعث صرفه‌جویی در استفاده از مواد شیمیایی گران‌قیمت و به‌روزرسانی زمان پردازش برای کاربر نهایی می‌شود. در صورت عدم تعادل یا نسبت نامناسب مواد خاص، برخی از محصولات مبتنی بر مواد شیمیایی و مواد خوراکی می‌توانند برای سلامتی انسان مضر باشند و استفاده از پمپ‌های تزریق مناسب می‌تواند از این اتفاق جلوگیری کند.


محصول مرتبط: دوزینگ پمپ اتاترون Etatron

برای خرید پمپ تزریق مناسب، ابتدا نیاز‌های خاص صنعت خود را تعیین کنید

سرعت، فشار، دما و دبی جریان عبوری، بخش‌هایی ضروری از عملکرد پمپ تزریق است که باید به آن‌ها توجه کرد، چراکه تأثیر زیادی بر نتیجه کار و فرآیندها دارد. برای مثال، زمانی که مواد شیمیایی را برای انعقاد (که اغلب در فاضلاب برای جمع‌آوری جامدات در یک مکان استفاده می‌شود) یا صرفاً فیلتراسیون و از بین بردن میکروب‌ها به یک ماده تزریق می‌کنیم، فشار و دبی دوز تزریقی در نتیجه کار بسیار تأثیرگذار است.

انتخاب نوع و مدل پمپ اندازه‌گیری، بیشتر از هر چیز دیگری به نیاز‌های خاص شما بستگی دارد. تهیه لیستی از تمام کار‌هایی که پمپ اندازه‌گیری باید انجام دهد، انتخاب‌های شما را محدودتر خواهد کرد.

پمپ‌های اندازه‌گیری بر اساس ویژگی‌ها و محاسبات دقیق ساخته شده‌اند، به همین دلیل است که دانستن داده‌های کاربردی موتور، میانگین دما، فشار خروجی مورد نیاز و پارامترهای تاثیرگذار دیگر، حیاتی است. در ادامه یک چک لیست اساسی از همه عوامل مؤثر در خرید پمپ تزریق ارائه شده است:

  • فشار ورودی و تخلیه را بررسی کنید.
  • دمای مایع چقدر است؟
  • آیا مواد جامدی وجود دارد که باید فیلتر یا منعقد شود (تغییر به حالت جامد یا نیمه جامد)؟
  • ماهیت مایع تحت تزریق چیست؟ اسیدی و خورنده است؟ سمی و کشنده است؟ چسبناک است؟ بیماری‌زا است؟
  • دبی و فشار موردنیاز را مشخص کنید.

سخن پایانی

در این مظلب درباره عملکرد پمپ تزریق و کاربردهای مختلف و بسیار گسترده آن صحبت کردیم و فهمیدیم پمپ تزریق چیست و چطور کار می‌کند. متوجه شدیم که در هر صنعتی که نیاز به تزریق مقدار مشخص و دقیقی از یک سیال به سیال دیگر، تحت دبی و فشار مشخص باشد، دوزینگ پمپ‌ها به کمک ما می‌آیند. همچنین نکات مهم و ضروری که باید در زمان انتخاب و خرید پمپ تزریق مناسب برای کسب‌وکار و صنعت خود به آن‌ها توجه کنید را بیان کردیم.


دو پارامتر مهم و اصلی در دوزینگ پمپ ها چیستند؟

فشار سیال و دبی جریان دو پارامتر مهم در دوزینگ پمپ ها هستند و بسیار دقیق اندازه گیری می شوند.

در چه موارد و صنایعی از دوزینگ پمپ استفاده می شود؟

در صنایعی که نیاز به تزریق دوز مشخصی از سیال باشد از انواع پمپ دوزینگ استفاده می شود. صنایع آب و فاضلاب، صنایع شیمیایی و شوینده، آزمایشگاه‌ها، صنایع دارویی و صنایع غذایی از جمله این صنایع هستند.

بدنه پمپ دوزینگ از چه موادی ساخته شده است؟

به طور معمول از انواع پلاستیک مقاوم در برابر مواد شیمیایی (PVC، PE یا مشابه)، لاستیک یا فولاد ضدزنگ ساخته می‌شود.