گیربکسها یکی از ابزارهای مهم برای انواع مصارف صنعتی، بالابرها، جرثقیلها و… هستند. برای کارکرد مطلوب این تجهیزات نیاز به موتورگیربکس یا گیربکسهایی است که کاملاً با شرایط کار جرثقیل یا بالابر تناسب داشته باشند و بتوانند در شرایطهای مختلف دمایی و محیطی کار کنند. یکی از موتورگیربکسهای موجود در بازار کشور ما، موتورگیربکس بلغاری یا گیربکس برند بالکانسکو است. این گیربکس، یکی از محصولات شرکت بالکانسکو اخو کشور بلغارستان است. در ادامه به معرفی بیشتر این شرکت و گیربکسهای تولیدی آن میپردازیم، تا پایان این مطلب همراه سام تجهیز باشید.
معرفی شرکت بالکانسکو
یکی از شرکتهایی که در زمینه تولید انواع موتورگیربکسها، بالابرها، جرثقیلها، الکتروموتورهای القایی و… فعالیت میکند، شرکت بالکانسو اخو (Balkansko Echo) بلغارستان است. در ایران این شرکت را بیشتر با نام بالکانسکو بلغاری میشناسند. شرکت بالکانسکو دارای سه کارخانه تولیدی است. مجموع مساحت این سه کارخانه به حدود 20000 متر مربع میرسد. بیشتر از 600 دستگاه ماشین آلات فلز کاری و 550 متخصص و کارشناس، بخشی از داراییهای این شرکت هستند.
این شرکت به اینکه محصولاتش را ایمن و ضد انفجار بسازد، کاملاً متعهد است. بالکسانکو اخو محصولاتش را طوری میسازد که بتوانند در محیطهای شیمیایی خطرناک و انواع مناطق آب و هوایی کار کنند. این شرکت از سیستم مدیریت و کنترل کیفیتی استفاده میکند که بر اساس استاندارد ISO 9001:2008 است و توسط TÜV Rheinland تایید شده است. شرکت بلغاری بالکانسکو با توجه به الزامات کشورهایی که محصولاتش را خریداری میکنند، محصولاتش را تولید و روانه بازار میکند و شرایط کشورهای مختلف را در نظر میگیرد.
شرکت بالکانسکو اخو بیشتر از 75000 بالابر برقی از جمله 17000 بالابر ضد انفجار، بیش از 2000 جرثقیل و بیش از 240000 موتور الکتریکی صنعتی عمومی و ضد انفجار را تا پایان سال 2020 تولید کرده است که رقم قابل توجهی در این صنعت محسوب میشود. محصولات بالکانسکو به کشورهایی از جمله روسیه، بلاروس، قزاقستان، جمهوری چک، اسلواکی، ترکیه، ایران و… صادر میشود. این شرکت برای محصولاتش گارانتی 36 ماهه در نظر میگیرد.
موتور گیربکس بلغاری بالکانسکو
موتور گیربکس بلغاری بالکانسکو یکی از محصولات صنعتی شناخته شده در صنعت مکانیک و مهندسی است که بهطور خاص در سیستمهای انتقال قدرت مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع موتور گیربکسها معمولاً برای کاربردهای سنگین و صنعتی طراحی شدهاند و از دوام و عملکرد بالایی برخوردارند.
مزایای استفاده از گیربکس بلغاری
موتور گیربکس بلغاری برای استفاده در شرایط آب و هوایی معتدل، گرمسیری یا دریایی مناسب است. اگر محیط کار به گونهای است که مواد شیمیایی خطرناکی وجود دارد، این مواد شیمیایی تاثیری روی عملکرد و بدنه گیربکس بالکانسکو نخواهد داشت. این گیربکسها صدای کار و نویز کمی دارند و به خوبی در برابر ارتعاشات مقاوم هستند.
کاربرد گیربکس بالکانسکو
گیربکس بلغاری در انواع جرثقیلها، بالابرها، صنایع متالورژی، معدن، حمل و نقل، نساجی، ماشین آلات مهندسی و… کاربرد دارد.
گیربکس جرثقیل
گیربکسهای جرثقیل در چند نوع وجود دارند. با توجه به کاربرد جرثقیل، میزان ارتعاشات، نوع حرکت و به طور کلی نوع کاربرد جرثقیل، از انواع مختلفی گیربکس استفاده میشود. گیربکسها در انواع، خورشیدی، حلزونی و آویز ساخته میشوند. گیربکس آویز به دو دسته پایهدار و فلنچ تقسیم میشود. به گیربکس آویز، گیربکس شافت موازی نیز گفته میشود. گیربکس حلزونی نیز به سه نوع پایهدار، فلنچدار و هالو شافت شناخته میشود.
الکتروموتور موجود در جرثقیل برای انتقال نیروی محرکه و گیربکس برای انتقال و استفاده از توان تولید شده توسط موتور برای جابه جایی اجسام به کار میرود. نقش گیربکس آویز در جرثقیل کاهش سرعت است. در کارخانه بالکانسکو بلغاری انواع گیربکس آویز جرثقیل و سایر گیربکسها ساخته میشود.
مشخصات فنی
- ولتاژ کاری موتورگیربکس بلغاری مدل TP1 بین 380 تا 400 ولت است. اما اگر ولتاژ بالاتر مورد نیاز باشد، به طور سفارشی امکان ساختن ولتاژهای بالاتر وجود دارد.
- فرکانس کاری این موتورگیربکسها روی 50 هرتز تنظیم شده است. اما امکان سفارشی ساختن روی فرکانسهای دیگر وجود دارد.
- درجه حفاظت این دستگاه IP54 است. این درجه حفاظتی به این معناست که موتورهای گیربکس در برابر گرد و غبار حفاظت میشوند. رقم دوم نیز به این معنی است که در برابر پاشش آب بیشتر از باران حفاظت میشوند. اما برای محیطهای غرق شده درآب مناسب نیستند.
محدوده دمای کاری گیربکس جرثقیل بلغاری به شرح زیر است:
- دمای کاری معمولی: از ۲۵- درجه سانتی گراد تا 40+ درجه سانتی گراد
- دمای کاری پایین: از 40- درجه سانتی گراد تا 40 +درجه سانتی گراد
ساختار و اجزا
در شکل زیر ساختار کلی موتورگیربکس بالکانسکو را مشاهده میکنید:
گیربکس کاهشی
در قسمت 1 گیربکس قرار گرفته است. این گیربکس از نوع کاهشی، نوع 3 مرحلهای و گیربکس حلزونی استوانهای است. این گیربکس از مواد اولیه و قطعات مرغوب ساخته شده و مارپیچهای دندههای آن بر اساس اصول مهندسی گیربکسهای کاهش طراحی و ساخته شده است. به همین علت این گیربکسها قابلیت اطمینان بالایی دارند و عملکرد موثر تضمین شدهای ارائه میدهند.
متصلکننده الاستیک
شماره دو نشان داده شده در این شکل، متصل کننده الاستیک است. این قسمت کار بسیار مهمی انجام میدهد. این متصل کننده، واسط بین الکتروموتور و گیربکس است و انتقال قدرت از الکتروموتور به گیربکس از طریق این متصل کننده الاستیک انجام میشود. همچنین میتواند امکان جبران محوری و زاویهای را به وجود آورد. این ویژگیها، کارایی و عملکرد موثر و راندمان بالای جرثقیلها و بالابرها را تضمین میکند.
الکتروموتور
شماره سه نشان داده شده در شکل، قسمتی است که الکتروموتور در آن قرار میگیرد. الکتروموتور نقش تولید نیروی محرکه را به عهده دارد. این قطعه، از نوع روتور مخروطی، ترمز داخلی و سه فاز است. ترمز این دستگاه کاملاً اتوماتیک انجام میشود (انواع ترمز الکتروموتور). همچنین این الکتروموتور به گونهای ساخته شده که ساختار سادهای داشته باشد. این ساختار ساده، قابلیت اطمینان آن را بالا میبرد و کار تعمیر و سرویس دهی به آن، راحتتر انجام میشود.
وجود ترمز مغناطیسی اتوماتیک در این دستگاه سبب شده بتوان، استارت و استپ آن را در زمان دلخواه تنظیم کرد تا خود به خود در زمان مقرر استارت بزند یا خاموش شود.
کلاس حفاظت الکتروموتور IP54 یا IP22 (EN60529) است. کلاس عایقبندی آن F است. اما اگر مشتری کلاس عایقبندی بالاتری بخواهد، امکان تغییر کلاس عایق بندی به H نیز وجود دارد.
مدلهای دو سرعته از این الکتروموتورها با نسبت سرعت اصلی و میکرو 3:1 هستند. به دلیل شرایط کاری الکتوموتورها و محافظت از آنها در کار طولانی مدت، از کویلهای محافظ در برابر افزایش دما در آنها استفاده شده است.
بیشتر بخوانید: با انواع الکتروموتور آشنا شوید
روشهای نصب موتورگیربکس جرثقیل
موتورگیربکس جرثقیل را میتوان به دو روش افقی و عمودی نصب کرد. روش افقی نیز به دو حالت نصب میشود. حالت قرار گرفتن گیربکس روی جرثقیل در شکل زیر نشان داده شده است:
چند نکته که باید در زمان نصب گیربکس جرثقیل به آن توجه کنید:
- از سوراخ بالابر پایینی برای بلند کردن گیربکس استفاده کنید.
- این وسیله را به صورت افقی حمل و نقل کنید و آن را روی تکیه گاه ثابت کنید تا در زمان جا به جایی لرزش و ارتعاش نداشته باشد.
- در زمان جا به جایی موتورگیربکس، آن را روی زمین نکشید.
- پیچهای لنگر را بررسی کنید. اگر نیاز به سفت کردن بیشتری دارند، مجدداً آنها را سفت کنید.
- تلورانس شافت ورودی با شافت موتور را تنظیم کنید. طوری که شافت ورودی هم محور شافت موتور قرار بگیرد.
مدلهای موتور گیربکس بالکانسکو
موتورگیربکس بالکانسکو در مدل، توان، نسبت انتقال و… متفاوتی عرضه میشوند. موتور گیربکس TP1 به طور خاص برای استفاده در بالابرها طراحی و ساخته شده است. اما امکان استفاده از این تیپ در دستگاههای دیگر نیز وجود دارد.
برای انتخاب نوع موتورعلاوه بر توان، گشتاور و مواردی از این قبیل، باید به مواردی همچون نوع بار، مدت کار و تعداد استارتها توجه کرد. ضریب بهرهبرداری یا همان سرویس فاکتور این دستگاه رابطه مستقیمی با نوع و مدت زمان کار (k1) و دمای محیط کار (k2) دارد که فاکتور مهمی در انتخاب نوع موتورگیربکس است و طبق فرمول زیر و ضرایب با استفاده از جداول موجود در کاتالوگ این موتورگیربکس محاسبه میشود: fs=k1.k2
هر مدل از این دستگاهها با علائم خاصی نشان داده میشود. در شکل زیر نحوه نمادگذاری (notation) مدلهای گیربکس ذکر شده است.
مدل 170Nm TP1.160.Mmax
سری TP1 160، دارای توانهای 370،120،550، 180، ،250،1100،1500 و 750 وات است. گشتاور این سریها 170 نیوتون متر است. کمترین نسبت تبدیل در این مدل 12 و بالاترین آن 43 است.
مدل 500Nm TP1.200.Mmax
نوع TP1 سری 200 نوع دیگری از انواع مدلهای گیربکس بلغاری است. گشتاور این مدلها 500 نیوتن متر است. توانهای آن 370، 550، 120، 180، 750،250، 1100 و 1500 وات متغیر است. کمترین نسبت تبدیل در این گیربکسها 18 و بالاترین آن 84 است. ضریب بهرهبرداری مدل 200، از 1.69 تا 7.90 بسته به سایر ویژگیهای مدل متقاوت است.
مدل 800Nm TP1.250.Mmax
نوع TP1 سری 250 در این گیربکسها، دارای گشتاور 800 نیوتن متری هستند. توان این موتورها از 750، 250، 370، 1100، 1500، 500، 2200، 3000 وات متغیر است. کمترین نسب تبدیل در این نوع 14 و بالاترین آن 87 است. کمترین ضریب بهرهبرداری در این مدل 1.46 و بالاترین آن 7.85 است.
مدل 1200Nm TP1.315.Mmax
گشتاور سری 315، 1200 نیوتن متر است. این موتورگیربکسها در توانهای 1100، 370، 1500، 500، 2200 و 3000 وات ساخته میشوند. کمترین نسبت تبدیل در آنها 19 و بیشترین نسبت تبدیل 86 است. کمترین ضریب بهرهبرداری در مدل 315، 1.12 و بالاترین آن 5.92 است.
سخن آخر
در این مقاله شرکت بالکانسکو اخو بلغارستان را معرفی کردیم. این شرکت یکی از تولیدکنندگان موتورگیربکس و گیربکس برای دستگاههایی نظیر جرثقیل و بالابر است. شرکت بلغاری یکی از شرکتهایی است که محصولاتش به ایران نیز صادر میشود و موتورگیربکسهای آن در کشور ما نیز موجود است.
موتورگیربکسهای ساخت شرکت بالکانسکو مقاومت خوبی در برابر ارتعاش و لرزش دارند و میتوانند تا حد زیادی بسته به نوع و مدل، ارتعاشات، نوسانات و تکانهای ناشی از ضربه را تحمل کنند.
اگر نیاز به اطلاعات بیشتر در مورد مدلها و ویژگیهای موتورگیربکسها دارید، میتوانید به کاتالوگ این گیربکس مراجعه کرده و همچنین در خصوص قیمت و خرید گیربکس جرثقیل با کارشناسان فروش سام تجهیز در ارتباط باشید.