پمپ کف کش پمپی است که برای پمپاژ سیال باید بهطور کامل در آب غوطهور شود. این پمپها اغلب در چاهها استفاده میشوند، زیرا برای پمپاژ آب از عمق زمین به سطح، ایدهآل هستند. آنها برخلاف پمپهای سطحی مشکل کاویتاسیون (محدودیت فیزیکی مکش آب از سطح) را ندارند. به عبارت دیگر، پمپ کفکش با کشیدن آب به سطح، انقلابی در حفر چاه آب عمیق ایجاد کرده است.
در دسته پمپهای کف کش، زیرمجموعههای مختلفی بر اساس انواع اصول مهندسی وجود دارد. رایجترین انواع پمپ کف کش شامل موارد زیر هستند:
انواع پمپ کف کش
- پمپهای گریز از مرکز (Centrifugal pumps)
- پمپهای روتور حلزونی (Helical-rotor pumps)
- پمپهای بالابر هوا (Air-lift pumps)
- پمپهای جت چاه عمیق (Deep-well jet pumps)
- پمپهای رم هیدرولیک شناور مانند پمپ ضربهای (Impact Pump)
یکی از تفاوتهای اصلی بین این پمپها، نحوه تغذیه آنهاست. پمپهای سانتریفیوژی و روتور حلزونی با برق کار میکنند. برق مورد نیاز آنها را میتوان از برق شهری، خورشیدی، باتری، ژنراتور یا سایر منابع تجدیدپذیر تامین کرد. پمپهای بالابر هوا، توسط هوای فشرده تغذیه میشوند. از طرف دیگر، هم پمپهای جت چاه عمیق و هم پمپهای رم هیدرولیک شناور (مانند پمپ ضربه) با جریان آب تولیدشده توسط یک پمپ سطحی واقع در سطح زمین تغذیه میشوند.
همچنین در تقسیم بندی دیگری انواع الکتروپمپ کف کش شامل پمپ کفکش فلوتر دار (دارای قطع کن برقی)، کفکش تک فاز، کفکش سه فاز، خازن داخل، خازن بیرون، کف کش آب از بغل، کف کش آب از رو، آب خنک (موتور به وسیله آب خنک می شود) و روغن خنک (موتور به وسیله روغن خنک می شود) هستند.
بیشتر بخوانید: پمپ شناور چیست و چه کاربردی دارد
چرا از پمپ کف کش استفاده کنیم؟ مزایای پمپ کف کش
یکی از سادهترین دلایل فنی برای استفاده از پمپ کفکش، بیرون کشیدن آبی است که در عمقی قرار دارد که پمپهای سطحی نمیتوانند با مکش آن را بالا بیاورند. این عمق حدود 7 متر (یا 20 فوت) در سطح دریا و برای مکانهای بلند کمتر است. این عمقی است که هیچ پمپ سطحی نمیتواند آب را با استفاده از مکش از آن بیرون بکشد.
بسیاری از منابع آب، در اعماقی بیشتر از حد مکش پمپهای سطحی هستند و بنابراین برای دسترسی به آب آنها به پمپ کف کش چاه عمیق نیاز است.
استفاده از پمپ کف کش مزایای دیگری نیز دارد:
- یک پمپ شناور هیچ وقت نیازی به آمادهسازی ندارد، زیرا همیشه در آب است.
- آنها مشکل ورود هوا از طریق نشتیهای کوچک در لولهها یا اتصالات را ندارند. این مشکل میتواند باعث ناکارآمدی پمپهای سطحی شود.
- بدون آلودگی هوا، آب و آلودگی صوتی عمل میکنند. پمپهای کفکش به دلیل اینکه زیرزمینی هستند، بیصدا بوده و همچنین نمیتوانند منبع آب شما را آلوده کنند، زیرا نیازی به روغنکاری یا سوختگیری ندارند.
- پمپهای شناور تقریبا همهکاره هستند. شما میتوانید از آنها برای پمپاژ آب برای آبیاری کشاورزی، بیرون کشیدن آب برای مصرف خانگی، تامین آب شهری و موارد دیگر استفاده کنید. پمپ شناور راد پمپ یکی از برندهای ایرانی پمپهای کف کش است.
نحوه انتخاب پمپ کف کش
مواردی که در انتخاب پمپ کف کش باید در نظر بگیرید، شامل سوالات زیر هستند:
- آب چقدر زیر سطح است؟
- چقدر میخواهید آب را از سطح زمین بالاتر ببرید؟
- کل مسیری عمودی آب (عمق آب زیر زمین به اضافه ارتفاع آب سطحی در مخزن بالای زمین) چقدر است؟
- روزانه چقدر آب نیاز دارید؟
- چگونه میخواهید پمپ خود را تغذیه کنید؟
- آیا آب همیشه تمیز است یا گاهی اوقات دارای ذرات شناوری است؟
- آیا پمپ برای مصارف خانگی است یا کشاورزی یا کاربرد دیگری دارد؟
در همین رابطه بخوانید: نکات مهم در انتخاب پمپ کف کش
اینها سوالاتی هستند که فروشنده پمپ باید پاسخ آنها را بداند تا بهترین پمپ کف کش را به شما پیشنهاد کند. ممکن است متوجه شوید که برگههای اطلاعات پمپ کفکش دارای نمودارهای پیچیدهای هستند؛ نمودارهایی که از آنها سر در نمیآورید. اما به خاطر داشته باشید همین که بدانید دقیقا قرار است چه کار کنید و بتوانید جواب سوالات فوق را به فروشنده پمپ بدهید، میتوانید بدون نیاز به بررسی این جداول، پمپ مورد نیاز خود را خریدای کنید.
نحوه عملکرد پمپهای کف کش به شکل ساده
هنگامی که با فروشنده پمپ خود در مورد نیازهای خاص خود صحبت کردید، او پمپهایی را مطابق با نیاز شما پیشنهاد میکند. ما در قسمتهای قبلی این مقاله، به برخی از محبوبترین انواع پمپهای کفکش اشاره کردیم. در این قسمت، جزئیاتی در مورد نحوه عملکرد آنها ارائه میدهیم:
پمپهای کف کش گریز از مرکز
این پمپها، آب را با استفاده از انرژی دورانی از یک پروانه (شبیه به یک پروانه یا فن) در داخل واحد پمپ آببندیشده به سمت بالا هدایت میکنند. پروانه چرخان، سرعت و فشار سیال را افزایش میدهد و آن را به سمت خروجی پمپ هدایت میکند تا جریان آب ایجاد شود.
پمپهای روتور حلزونی
پمپهای روتور حلزونی، حاوی یک پیچ چرخان هستند که آب را به سمت بالا و خارج از چاه هدایت میکند. این پمپ، یک پمپ جابجایی مثبت است؛ به این معنی که با محصورکردن مکرر حجم ثابتی از آب و حرکت آن در سیستم، سیال را به حرکت در میآورد.
پمپهای بالابر هوا
پمپهای بالابر هوا با مخلوطکردن هوای فشرده با آب کار میکنند. هوای فشرده به داخل چاه پمپاژ میشود، با آب مخلوط میشود و با حرکت هوا به سمت بالا و خارج از چاه، آب را با خود میآورد.
پمپ های جت چاه عمیق
پمپهای جت چاه عمیق، از یک پمپ سطحی برای پمپاژ آب به داخل چاه با فشار بالا استفاده میکنند. یک نازل همگرا در پایین چاه، این آب پرفشار را به آب با سرعت بالا تبدیل میکند. سپس جت آب به لوله بالارونده هدایت میشود، جایی که آب اطراف را با خود به سمت بالا میکشد.
پمپهای رم هیدرولیک شناور
پمپهای رم هیدرولیک شناور نیز توسط پمپ سطحی تغذیه میشوند. رم پمپ، هم سر خروجی و هم جریان آب را از پمپ سطحی تبدیل میکند تا آب اضافی را به همراه آب پمپ سطحی اصلی به طور موثر به سطح برساند. آب اضافی، مخزن را در سطح پر میکند و آب اصلی به پمپ سطحی بازگردانده میشود تا فرآیند دوباره تکرار شود.
جمعبندی
پمپ کف کش نوعی پمپ سیال است که بهطور کامل در آب غوطهور میشود. این پمپ، برای بیرون آوردن آب از اعماق زمین کاربرد دارد. پمپهای سطحی تنها میتوانند آب را تا عمق خاصی بالا بیاورند، اما این پمپها میتوانند از اعماق زیاد آب را بیرون بکشند. آنها انواع مختلفی دارند، به شکلهای مختلفی تغذیه میشوند و عملکرد هر کدام از آنها از دیگری متمایز است.
پمپ کف کش چیست؟
پمپ های کفکش نوعی الکتروپمپ هستند که در آب غوطهور بوده جهت پمپاژ سیال به کار میروند. پمپ های کفکش انواع مختلفی دارند و با توجه به جنس، قطر دهانه ورودی و منبع تغذیه (تک فاز و سه فاز) در مصارف صنعتی، کشاورزی و خانگی مورد استفاده قرار میگیرند.
پمپ کف کش چه انواعی دارد؟
در یک دستهبندی پمپهای گریز از مرکز، پمپهای روتور حلزونی، پمپهای بالابر هوا، پمپهای جت چاه عمیق، پمپهای رم هیدرولیک شناور مانند پمپ ضربهای جز انواع پمپ های کف کش هستند. همچنین انواع الکتروپمپ کف کش شامل پمپ کفکش فلوتر دار (قطع کن برقی)،کفکش تک فاز،کفکش سه فاز، خازن داخل، خازن بیرون، کف کش آب از بغل، کف کش آب از رو، آب خنک (موتور به وسیله آب خنک می شود) و روغن خنک (موتور به وسیله روغن خنک می شود) نیز هستند.