ویبراتور بتن چیست؟

  • بروز رسانی در : ۱۴۰۳/۰۷/۱۷
  • 0

ویبراتور بتن‌ سازی به دستگاهی گفته می‌شود که از آن برای درست کردن بتن در ساختمان سازی استفاده می‌شود. همانطور که در تصویر این دستگاه مشاهده می‌کنید یک شیلنگ به آن متصل است تا نیروی گردشی خود را از طریق این شیلنگ به بتن متصل کند. استفاده از این دستگاه در مقاوم سازی بتن و جلوگیری از تشکیل حباب در آن تاثیر زیادی دارد. ویبراتور بتن با برق عمل می‌کند و مانند موتور ویبره انواع مختلفی دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

ویبراتور بتن چیست؟

این دستگاه به شکل لرزش عمل می‌کند تا بتن را در حین درست کردن با حرکات خود تکان دهد و هوا و حباب از آن خارج شود. در نهایت استفاده از ویبراتور باعث ایجاد بافت فشرده در بتن می‌شود تا مقاومت آن را بعد از خشک شدن افزایش دهد. در عین حال دوام بتن بالا می‌رود.

از بین بردن بین هوا داخل بتن و بین بتن با سطح قالب و سطح میلگردها از کاربردهای این دستگاه است. وقتی این دستگاه را روشن می‌کنید، هر نوع حبابی که در داخل سنگ‌ها و یا مایع سیمان ایجاد شده است، از آن خارج می‌شود. در نتیجه درصد تراکم بتن افزایش می‌یابد و باعث می‌شود شما بتن توپری داشته باشید.

یکی از دلایل ضعیف عمل کردن بتن، وجود حباب‌های هوا به شکل لانه زنبوری در داخل بتن است. این حفره‌ها در طی زمان باعث کاهش استحکام و عمر بتن سازه می‌شود. اما ویبراتور با تکان دادن و لرزش مداوم بتن را فشرده‌تر می‌کند.

مکانیسم عملکرد ویبراتور بتنی

این دستگاه برای ساختن بتن کاربرد ندارد و از قبل آن را درست می‌کنید. اما قادر است فرکانس‌ها و لرزش‌هایی را ایجاد کند که با قرار دادن شیلنگ در داخل بتن، هوای موجود در آن آزاد می‌شود. شیلنگ وظیفه تبدیل نیروی دریافتی به لرزش را برعهده دارد که به آن «پوکر» گفته می‌شود. این قسمت از یک سو با پوکر در ارتباط است و از سوی دیگر در داخل شیلنگ قرار می‌گیرد و وظیفه آن اتصال دستگاه به بتن است.

در واقع استفاده از ویبراتور برای افزایش مقاومت بتن است و بدون آن نیز می‌توانید از بتن استفاده کنید. اما در این صورت نباید انتظار زیادی از آن داشته باشید.

دلایل استفاده از ویبراتور بتن

استفاده از این دستگاه با مزیت‌هایی همراه است که باعث می‌شود در بسیاری از پروژه‌های عمرانی از آن استفاده شود. از جمله مهم‌ترین دلایل خرید این دستگاه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مانع از ایجاد حباب‌های لانه زنبوری در بتن می‌شود.
  • بتن سازه‌های آرماتوری سنگین با کمک این دستگاه متراکم می‌شود.
  • بتن با استفاده از این دستگاه ضدآب می‌شود.
  • سرعت کار ساخت و ساز با کمک ویبراتور افزایش می‌یابد.
  • برای ساخت بتن می‌توان از سیمان سنگدانه بالا نیز استفاده کرد.
  • اتصال بتن با فولاد آرماتور بهتر انجام می‌شود و سازه استحکام بیشتری خواهد داشت.

انواع ویبراتورهای بتنی

ویبراتورهای بتنی دستگاه‌هایی هستند که برای تراکم بتن تازه و حذف حباب‌های هوا از آن استفاده می‌شوند. این دستگاه‌ها با ایجاد لرزش و ارتعاش، باعث می‌شوند که ذرات بتن به هم نزدیک‌تر شده و یک ساختار یکدست و مقاوم ایجاد شود. انواع مختلفی از دستگاه‌های ویبراتور برای بتن وجود دارد که با توجه به عمق و طول پروژه عمرانی یکی از آن‌ها کاربرد دارد. انواع مختلف این دستگاه عبارت است از:

ویبراتور بتن داخلی یا غوطه وری

از نظر قیمت این دستگاه‌ها ارزان‌تر هستند و با ایجاد فرکانس‌های بالا می‌توانند حباب‌ها و هوای موجود در بتن را کامل از بین ببرند. از ویبراتورهای بتن داخلی می‌توان برای پروژه‌های عمرانی بزرگ استفاده کنید. این دستگاه می‌تواند به گونه‌ای باشد که با برق تک فاز یا سه فاز عمل کند. نوع تک فاز برای کارهای سبک و ساختمان سازی استفاده می‌شود.

مکانیسم عملکرد ویبراتور بتنی


بیشتر بخوانید: الکتروموتور چیست؟


ویبراتور بتنی خارجی

دومین نوع ویبراتورها برای پروژه‌های عمودی مانند دیوارها، پل‌ها و یا سایر مناطقی که به تقویت زیادی نیاز دارند، قابل استفاده است. میزان قدرت ویبراتور بتنی خارجی نسبت به نوع داخلی بیشتر است و اگر اشتباهاتی در دستگاه‌های ویبراتور داخلی صورت گرفته باشد، با ویبراتور بتنی خارجی می‌توان آن را برطرف کرد.

ویبراتور بتن گازی داخلی

همانطور که از نام آن مشخص است، با گاز عمل می‌کند و اگر به برق دسترسی نداشته باشید، می‌توان از این دستگاه استفاده کنید. در محل‌هایی که با رطوبت سر و کار دارد و استفاده از ویبراتور برقی خطرناک است، می‌توان از دستگاه گازی استفاده کرد. این نوع ویبراتور برای ساخت بتن جهت مهار، درزهای ساختمانی و ناودان به خوبی عمل می‌کنند.

ویبراتور بتن گازی داخلی

ویبراتور بتن اسکرید

در این دستگاه اپراتور می‌تواند برای ایستادن در وضعیت عمودی قرار بگیرد و بنابراین بسیار ایده‌آل هستند. این دستگاه‌ها به دلیل وزن سبک برای پروژه‌های بزرگ و کوچک کاربرد دارند و برای ساخت بتن جهت ساختمان‌سازی در قسمت راهروها، پاسیو، زمین‌های بسکتبال سرپوشیده می‌توانند بهترین انتخاب باشند.

لرزاننده میلگرد

این نوع ویبراتور به سادگی از بالای میلگرد متصل می‌شود و نیروی کار کمتری نیاز دارد. از این دستگاه می‌توان برای پر کردن سلول‌های بلوک بتنی و یکپارچه کردن عناصر متراکم در بلوک‌های بتن آرمه استفاده کرد. سرعت عمل بالا و افزایش مقاومت بتن در سازه‌های بتنی یکی از کاربردهای این ویبراتور است.

انواع ویبراتور بتن از نظر منبع سوخت

این دستگاه از نظر منبع سوخت نیز به انواع مختلفی دسته‌بندی می‌شود که عبارتند از:

  • ویبراتورهای بنزینی: این دستگاه امنیت بسیار بالایی دارد و به دلیل داشتن قدرت بالا می‌تواند برای بتن با عمق زیاد استفاده شود.
  • ویبراتورهای برقی: پرطرفدارترین ویبراتور بتنی است که قیمت کمتری دارد و دسترسی به برق برای آن راحت‌تر است.
  • ویبراتور دیزلی: این دستگاه با گازوئیل کار می‌کند و از آن برای پروژ‌های عمرانی بزرگ استفاده می‌کند. ویبراتورهای دیزلی در زمان عملکرد سر و صدای زیادی را ایجاد می‌کنند.
  • ویبراتور دریلی: از این دستگاه برای پروژه‌های کوچک استفاده می‌شود که با نیروی برق عمل می‌کند. وزن این دستگاه سبک است و قیمت ارزان‌تری نسبت به محصولات قبلی دارد.

ویبراتور بتن گازی داخلی

برای خرید این دستگاه کاربردی باید به چند نکته دقت داشته باشید:

  • برای پروژه‌های کوچک به سراغ نوع دریلی و برای پروژه‌های بزرگ از ویبراتور بتنی گازوئیلی استفاده کنید.
  • در جاهایی که به برق دسترسی دارید، ویبراتورهای برقی مناسب‌تر هستند.
  • شیلنگ یکی از اجزاء مهم در این دستگاه است که باید قطر، سایز و انعطاف‌پذیری آن با ویبراتور مطابقت داشته باشد.

دستگاه‌های دیزلی و بنزینی به مراقبت بیشتری نیاز دارند و در صورت خراب شدن، هزینه تعمیر آن‌ها بیشتر می‌شود.

 


بیشتر بخوانید: نحوه نصب و تغییر ضربه موتور ویبره


نکاتی برای نگهداری از ویبراتورهای بتنی

برای اینکه دستگاه شما طول عمر بیشتری داشته باشد، لازم است به چند نکته دقت داشته باشید:

  • بعد از هر بار کار، باید شیلنگ را به خوبی بشویید تا به دلیل جمع شدن بتن در آن، کیپ نشود.
  • از پیچ و تاب دادن و ضربه زدن به پوکر در زمان روشن بودن دستگاه خودداری کنید.
  • دستگاه به روغن‌کاری نیاز دارد که قبل از هر بار روشن کردن آن باید روغن دستگاه چک شود.
  • ویبراتور بتن نباید در مجاورت آب قرار بگیرد.

کلام آخر

سازه‌های بتنی به عنوان یکی از کم‌ هزینه‌ترین روش‌ها برای ساخت و ساز محسوب می‌شوند تا میزان استفاده از پروفیل‌های ساختمانی کاهش یابد. اما بتن باید به شکل استاندارد تهیه شود که برای این کار حتما باید از ویبراتور استفاده کنید تا حباب‌های آن کامل از بین برود. امیدواریم این مطلب توانسته باشد پاسخ کاملی برای سوالات در زمینه ویبراتور بتن شما ارائه داده باشد.

شما می‌توانید برای خرید الکتروموتور، خرید پمپ صنعتی و استعلام قیمت گیربکس صنعتی و موتور ویبره، به سام تجهیز مراجعه کنید و با مشاوران فروش و کارشناسان تجهیزات صنعتی ما، در ارتباط باشید.