اگر بلبرینگها که یکی از عناصر اصلی الکتروموتورها هستند، خوب نگهداری یا روغن کاری نشوند، دستگاه را در معرض خرابیهای مختلفی قرار میدهند. برخی از مواردی که منجر به خرابی موتورهای الکتریکی میشوند عبارتاند از انتخاب نادرست روان کنندهها، آلودگی و گریس بیشازحد. این مقاله راهنمای تمیز کردن و روغن کاری الکتروموتور را مورد بحث قرار میدهد. بیشتر این دستگاهها با بلبرینگهای روغن کاری شده با گریس به فروش میرسند. میتوان چنین گفت که گریس مایع حیات بلبرینگها است؛ زیرا با ایجاد یک لایه روغن از تماس و روی هم لغزیدن دو سطح با هم جلوگیری میکند. مشکلات بلبرینگ 50 تا 65% از خرابیهای موتور الکتریکی را تشکیل میدهند و روغن کاریهای ضعیف اصلیترین عامل مشکلات بلبرینگها هستند. روشهای نگهداری صحیح و روغن کاری مناسب میتواند با کاهش مشکلات بلبرینگ و خرابی موتور، بهرهوری را افزایش دهد. با سام تجهیز همراه باشید.
دلایل خرابی الکتروموتور
الکتروموتورها به عنوان قلب تپنده بسیاری از صنایع، نقش بسیار مهمی ایفا میکنند. با این حال، مانند هر دستگاه دیگری، آنها نیز مستعد خرابی هستند. با دانستن رایجترین دلایل خرابی الکتروموتورها میتوان بر کاهش یا حتی حذف آنها تمرکز کرد:
استفاده از گریس اشتباه
استفاده از گریس مناسب برای کاربردهای خاص مهم است. روغن کاری با گریس اشتباه میتواند منجر به خرابی زودرس بلبرینگ شود. برخی از گریسها به طور خاص برای روغن کاری موتورهای الکتریکی طراحی شدهاند و از گریسهای چندمنظوره (EP) متفاوت هستند.
بیشتر بخوانید: الکتروموتور چیست؟
ناسازگاری گریس
گریسها با غلیظ کنندههای مختلفی مانند لیتیوم، کلسیم یا پلی اوره ساخته میشوند. متاسفانه همه گریسها با هم سازگار نیستند، حتی آنهایی که نوع غلیظ کننده مشابهی دارند. به همین دلیل بسیار مهم است که از گریس یکسان یا جایگزین سازگار در طول عمر بلبرینگ استفاده کنید.
پر کردن بدنه موتور از گریس
اگر محفظه گریس بیشازحد پر شود و فشار زیادی از روغن گیر اعمال شود، گریس اضافی میتواند راه خود را بین شفت و درپوش داخلی بلبرینگ پیدا کرده و در داخل موتور فشار ایجاد کند. با این کار ممکن است گریس سیمپیچهای انتهایی سیستم عایق را بپوشاند و باعث خرابی عایق سیمپیچ و بلبرینگ شود.
کمبود روغن
چندین دلیل برای کمبود روغن وجود دارد. اولین مورد این است که گریس کافی هنگام نصب اضافه نشده است. مورد دوم، فواصل روغن کاری نامناسب و طولانی است سومین احتمال، جدا شدن روغن از پایه غلیظ کننده به دلیل حرارت زیاد است.
گرم شدن بیشازحد به دلیل گریس اضافی
گریس زیاد باعث میشود عناصر بلبرینگ دوار برای به هم زدن گریس، سعی کنند آن را از مسیر خارج کنند. این امر منجر به بالا رفتن دما شده و خطر جدا شدن روغن و خرابی بلبرینگ را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: راهنمای نصب الکتروموتور روی گیربکس
مراحل تمیز کردن و روغن کاری الکتروموتور
مهمترین مراحل تمیز کردن و روغن کاری الکتروموتورها شامل موارد زیر میشوند:
جدا کردن قطعات موتور از هم
- موتور را برداشته و آن را از قسمت پایه جدا کنید. ابتدا مطمئن شوید برق وارد موتور نمیشود و سپس موتور را از منبع تغذیه جدا کنید. اگر متوجه پیچ و مهرههایی شدید که موتور را در جای خود نگه داشتهاند، آنها را باز کنید.
- سیمها را از ترمینالها جدا کنید. به نمای بیرونی موتور نگاهی بیندازید تا سیمهایی را که آن را به سایر اجزای یک سیستم الکتریکی متصل کردهاند، پیدا کنید. آنها اغلب به رنگهای قرمز روشن، سیاه یا آبی هستند، بنابراین باید به راحتی قابل تشخیص باشند. سیمها را با آچار بچرخانید تا از ترمینالها جدا شوند.
- قرقره را با یک پولی کش بیرون بیاورید. شفت گیربکس را پیدا کنید؛ یک میله فلزی که از یک انتهای موتور بیرون زده است. قرقره قطعه کوچکی است که شبیه یک چرخ در انتهای شفت قرار گرفته است. از پولی کش برای گرفتن قرقره استفاده کنید، سپس آن را از شفت بیرون بکشید.
- در هر دو انتهای موتور، قطعات دایرهای شکلی را خواهید دید که اغلب از جنس PVC هستند. با علامتگذاری این قطعات، هنگام جای گذاری مجدد کارتان راحت خواهد بود.
- به کمک آچار پیچها را از دو طرف باز کنید. هر طرف الکتروموتور احتمالا 8 پیچ خواهد داشت. به دنبال مجموعهای از پیچها در مرکز و لبههای بیرونی باشید. برای شل کردن و جدا کردن پیچها باید با استفاده از آچار آنها را در خلاف جهت عقربههای ساعت بچرخانید.
- با یک چکش و پیچ گوشتی نرم روی لبههای دو طرف ضربه بزنید. چکشهای نرم سر پلاستیکی، چوبی یا سربی دارند. پیچ گوشتی را بین لبه و موتور قرار دهید. سپس، از چکش برای ضربه زدن به پیچ گوشتی استفاده کنید تا زمانی که بتوانید هر دو طرف را از موتور بیرون بکشید.
- انتهای موتور و سوئیچ استارت را بردارید. سوئیچ استارت در انتهای قرقره موتور قرار دارد. بعد از برداشتن درپوشهای دو طرف موتور، سیمهای مسی زیادی را مشاهده خواهید کرد. قطعه فلزی نگهدارنده سیمها را با دقت بیرون بکشید و مراقب باشید که هیچ یک از سیمها نشکند.
بیشتر بخوانید: الکتروموتور تک فاز چیست؟
تمیز کردن قطعات الکتروموتور
برای تمیز کردن قطعات داخلی، کار های زیر را انجام دهید:
- کثیفیهای بیرونی موتور را با دستمال پاک کنید. در این مرحله از راهنمای تمیز کردن و روغن کاری الکتروموتور، بهتر است دستگاه را به طور کامل نشویید تا آب وارد قطعات الکتریکی نشود. اگر موتور به قدری کثیف است که با یک دستمال تمیز نمیشود، میتوانید از چربی گیرها کمک بگیرید.
- با استفاده از سمباده 220 تا 240، کثیفیهای قطعات را پاک کنید. فقط از کاغذ سنباده بسیار ریز برای تمیز کردن نواحی اطراف سیمهای مسی در سوئیچ استارت استفاده کنید. با ملایمت اجزای فلزی را پاک کنید تا هر گونه کثیفی که میبینید ساییده شود. از آب یا مواد شیمیایی برای تمیز کردن این ناحیه استفاده نکنید.
- داخل موتور را با یک دستمال و چربی زدا تمیز کنید. از یک مایع تمیز کننده غیرقابل اشتعال، مانند چربی زدایی که با آن قسمت بیرونی موتور را تمیز کردید استفاده کنید. یک پارچه تمیز را با چربی زدا مرطوب کرده و سپس از آن برای پاک کردن کثیفیهای داخل موتور استفاده کنید.
روغن کاری قطعات الکتروموتور
برای روغن کاری قطعات، مراحل زیر را دنبال کنید:
- در این مرحله از تمیز کردن و روغن کاری الکتروموتور، بلبرینگها را گریس کاری کنید. برای گریس کاری بلبرینگها از گریس پمپ استفاده میشود. مقداری گریس در داخل گریس پمپ ریخته و از جایگاه مخصوص گریس کاری بلبرینگها را گریس کاری نمایید.
- بوشها و یاتاقانها را روغن کاری کنید. درپوشهای محل مخصوص روغن کاری را بلند کرده و با روغندان به روغن کاری بپردازید.
مونتاژ مجدد الکتروموتور
در مرحله آخر از تمیز کردن و روغن کاری الکتروموتور، همه قطعاتی را که خارج کرده بودید به دقت سر جایشان قرار دهید. سپس درپوش دو طرف را بگذارید و پیچها را محکم کنید.
سخن پایانی
در این مقاله به توضیح مراحل تمیز کردن و روغن کاری الکتروموتور پرداختیم و دانستیم که روغن کاری و تمیز کردن موتور باعث افزایش طول عمر آن و کارکرد درستش میشود. به نظر شما هنگام روغن کاری الکتروموتور باید به چه موارد دیگری توجه شود؟ دیدگاههایتان را با ما به اشتراک بگذارید. همچنین میتوانید برای خرید الکتروموتور و استعلام آخرین قیمت آن از برندهای مختلف، با سام تجهیز تماس بگیرید و مشاوره فنی دریافت کنید.
مشاوره فنی و خرید تلفنی
تخصص و تجربه در فروش تجهیزات؛ پیش از خرید، هنگام خرید و بعد از آن کنار صنعتگران و تولیدکنندگان هستیم.