دستگاه سورتر چیست؟

  • بروز رسانی در : ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
  • 0

دستگاه‌های سورتر یکی از پرکاربردترین ابزارها در صنایع مختلف محسوب می‌شوند. این دستگاه‌ها سبب بهبود کارایی، دقت و بهره‌وری در حوزه‌های مختلف مرتب‌سازی و دسته‌بندی شده‌اند. معرفی انواع دستگاه‌های سورتر و کاربردهای آن می‌تواند برای تمامی صنعتگران و کسانی که با این دستگاه‌ها سروکار دارند، جالب باشد. در این مقاله، قصد داریم تا به پرسش‌های مهمی مانند دستگاه سورتر چیست؟ سورترها چه کاربردی دارند؟ و پرسش‌هایی از این دست، پاسخ دهیم . پس این مقاله را تا پایان، مطالعه کنید.

منظور از دستگاه سورتر چیست؟

چه صنایعی از موتور ویبره استفاده میکنند؟ اجزای دستگاه سورتر چیست و کاربرد موتور ویبره در آن چگونه است؟ دستگاه‌های سورتر، سیستم‌های خودکار و مکانیکی پیشرفته‌ای هستند که جهت طبقه‌بندی، سامان‌دهی و جداسازی برخی اشیاء بر اساس معیارهای خاص، طراحی و استفاده می‌شوند. این دستگاه‌ها قابلیت انجام انواع عملیات مرتب‌سازی و دسته‌بندی را داشته و از فناوری‌ها و مکانیسم‌های مختلف جهت طبقه‌بندی سریع و مؤثر اشیا استفاده می‌کنند.

همه چیز در مورد دستگاه سورتر
همه چیز در مورد دستگاه سورتر

درگذشته، وظایف جداسازی و مرتب‌سازی اساساً به‌صورت دستی و توسط انسان انجام می‌شدند که بسیار خسته‌کننده و زمان‌بر بوده و امکان اشتباه کارگران وجود داشت. بااین‌حال، با ظهور فناوری‌های پیشرفته و افزایش اتوماسیون دستگاه‌ها و تجهیزات کارخانه‌ها و شرکت‌ها، دستگاه‌های سورتر نیز تحول بزرگی را در فرآیند مرتب‌سازی و جداسازی در بخش‌های مختلف، پدید آوردند.

اصول اجرایی دستگاه سورتر چیست؟

با پیشرفت فناوری، اصول اجرایی دستگاه‌های سورتر نیز همگام با ارائه تازه‌ترین فناوری‌ها، دستخوش تغییر شده است. برخی از اصول عملیاتی دستگاه‌های سورتر عبارت‌اند از:

  • فناوری حسگر: ماشین‌های سورتر از فناوری‌های متنوع حسگر جهت جمع‌آوری داده‌ها پیرامون اشیاء و مرتب‌سازی آن‌ها استفاده می‌کنند. این حسگرها، اطلاعاتی را پیرامون صفات خاص مانند رنگ، شکل، اندازه، وزن، بافت یا خصوصیات دیگر، ثبت می‌کنند. برخی از رایج‌ترین فناوری‌های حسگر که در ماشین‌های سورتر استفاده می‌شوند، شامل حسگرهای اپتیکال، حسگرهای مغناطیسی، حسگرهای وزنی، حسگرهای اشعه X هستند. اسکنرهای بارکد و دوربین‌های دارای الگوریتم پیشرفته پردازش تصویر هستند.
  • سیستم‌های انتقال: دستگاه‌های سورتر از سیستم‌های انتقال جهت جابجایی مطلوب اشیا و مرتب‌سازی آن‌ها استفاده می‌کنند. این سیستم‌ها جهت جابجا کردن اشیا به‌صورت کنترل شده و تحویل آن‌ها به محل مناسب طراحی می‌شوند. سیستم‌های انتقال برحسب نوع کاربرد و الزامات مرتب‌سازی، متغیر هستند. برخی از رایج‌ترین سیستم‌های انتقال شامل نوار نقاله‌ها، نقاله‌های قرقره‌ای، نقاله‌های شیب‌دار و نقاله‌های کمپرسی (بادی) هستند.
  • کنترل عملگرها و پردازش داده: دستگاه‌های سورتر از پردازش داده و کنترل عملگر جهت تصمیم‌گیری و اجرای دقیق و کارآمد عملیات مرتب‌سازی و جداسازی اشیاء، استفاده می‌کنند. داده‌های به‌دست‌آمده از حسگرها، با استفاده از الگوریتم‌ها و نرم‌افزارهای پیشرفته، تحلیل و پردازش می‌شوند. در این صورت، دستگاه می‌تواند دسته‌ای خاص یا مقصد مرتب‌سازی مشخصی را برای هر شیء بر اساس معیارهای از پیش تعریف شده، تعیین کند.
دسته‌بندی دستگاه سورتر
دسته‌بندی دستگاه سورتر

مکانیسم‌های کنترل عملگر مانند سیلندرهای هوایی، عملگرهای الکتریکی یا بازوهای رباتیک جهت هدایت یا انتقال اشیاء به موقعیت مکانی موردنظر، استفاده می‌شوند. این عملگرها به‌طور دقیق، بر اساس تحلیل داده و دستورالعمل‌های مرتب‌سازی استفاده می‌شوند به‌نحوی‌که هر شی‌ء در دسته یا موقعیت متناظر، قرار داده می‌شود.

انواع دسته‌بندی دستگاه سورتر چیست؟

یکی از موضوعات مهمی که پس از پرسش دستگاه سورتر چیست، مطرح می‌شود، طبقه‌بندی دقیق انواع دستگاه‌های سورتر بر اساس نوع کاربرد یا حتی نوع موتور ویبره به کار رفته در آن‌هاست. انواع گوناگون دستگاه‌های سورتر عبارت‌اند از:

  • دستگاه‌های سورتر اپتیکال: دستگاه‌های سورتر اپتیکال از فناوری‌های پیشرفته تصویربرداری جهت تحلیل مشخصات بصری اشیا و مرتب‌سازی آن‌ها استفاده می‌کنند. این دستگاه‌ها از دوربین‌ها، حسگرها و الگوریتم‌های پیچیده پردازش تصویر جهت تشخیص و متمایزسازی اشیا بر اساس رنگ، اندازه، شکل، بافت یا خصوصیات دیگر استفاده می‌کنند. این دستگاه‌ها کاربرد زیادی در فرآوری مواد خوراکی، بازیافت، تولید و دسته‌بندی داروها و کشاورزی دارند.
  • دستگاه‌های سورتر مغناطیسی: در دستگاه‌های سورتر مغناطیسی، از خصوصیات مغناطیسی جهت جداسازی اشیا استفاده می‌شود. در این دستگاه‌ها، از حسگرهای مغناطیسی یا آهنربا جهت جذب یا دفع اشیا بر اساس خصوصیات مغناطیسی آن‌ها استفاده می‌شود. این نوع دستگاه سورتر کاربرد زیادی در بازیافت مواد و تفکیک فلزات آهنی از مواد غیر آهنی دارد. دستگاه‌های سورتر مغناطیسی با تفکیک مواد ارزشمند جهت بازیافت، سبب بهبود کارایی بازیافت می‌شوند.
  • دستگاه‌های سورتر وزنی: در دستگاه‌های سورتر وزنی، اشیا بر اساس وزن یا جرم آن‌ها طبقه‌بندی می‌شوند. حسگرهای وزنی یا وزنه جهت سنجش وزن اشیا در حین فرآیند مرتب‌سازی، به کار گرفته می‌شوند. این دستگاه کاربرد زیادی در لجستیک و صنایع مختلف جهت جداسازی و طبقه‌بندی بسته‌ها یا کالاها برحسب وزن یا نوع آن‌ها دارد. ماشین‌های وزنی بیشتر در حوزه‌هایی به کار می‌روند که وزن، عاملی حیاتی در جداسازی و تفکیک کالاها به شمار می‌آید.
  • دستگاه‌های سورتر رنگ: شاید بپرسید تأثیر رنگ جهت طبقه‌بندی کالاها در دستگاه سورتر چیست؟ باید بدانید که رنگ نیز عاملی تعیین‌کننده در طبقه‌بندی اشیا محسوب می‌شود. دستگاه‌های سورتر رنگ از حسگرها یا دوربین‌های اپتیکال برای تحلیل رنگ اشیا استفاده می‌کنند. آن‌ها به‌سرعت تغییرات رنگ را شناسایی کرده و اشیاء را بر اساس معیارهای از قبل تعریف شده، مرتب می‌کنند. دستگاه‌های سورتر رنگ در صنایع مختلف مانند صنایع غذایی، داروسازی، پارچه و بازیافت استفاده می‌شوند.
  • دستگاه‌های سورتر شکل: بسیاری از افراد این پرسش را مطرح می‌کنند که کارکرد شکل اشیا در دستگاه سورتر چیست؟ درواقع، دستگاه‌های سورتر اشیا را بر اساس شکل‌ها یا هندسه متمایز آن‌ها طبقه‌بندی می‌کنند. این ماشین‌ها قابلیت مرتب‌سازی اشیا را با دقت بالا دارند. این دستگاه‌ها در صنایع مونتاژ، ساخت و تولید و بازیافت استفاده می‌شوند.
  • دستگاه‌های سورتر اندازه: دستگاه‌های سورتر اندازه، ابعاد یا اندازه اشیاء را در مرتب‌سازی آن‌ها لحاظ می‌کنند. در این دستگاه‌ها علاوه بر حسگر یا دوربین، از مکانیسم‌های فیزیکی جهت سنجش طول، عرض یا ارتفاع اشیا استفاده می‌شود.

دلیل داغ شدن موتور ویبره کار گذاشته شده در سورتر می‌تواند به دلیل انتخاب نادرست سورتر باشد. یعنی شما از سورتری با توان موتور ویبره پایینی استفاده کرده‌اید. برای آشنایی بیشتر، مطلب راهنمای انتخاب موتور ویبره را بخوانید تا بهترین موتور ویبره را بهترین برندها، انتخاب کنید.

مزایای استفاده از دستگاه سورتر
مزایای استفاده از دستگاه سورتر

مزیت استفاده از دستگاه سورتر چیست؟

دستگاه‌های سورتر مزایای فراوانی را برای صنایع مختلف به ارمغان آورده‌اند. دستگاه‌های سورتر سبب خودکارسازی فرآیند مرتب‌سازی و بهبود قابل‌توجه بهره‌وری و کارایی در مقایسه با روش‌های دستی شده‌اند. این ماشین‌ها توانایی کنترل حجم بیشتری از اشیا را در زمانی کوتاه‌تر دارند و درنتیجه، سرعت عملیات در مقایسه با روش‌های دستی، بسیار بیشتر است.

از طرفی دستگاه‌های سورتر دارای دقت بسیار بیشتری در مقایسه با مرتب‌سازی و دسته‌بندی دستی هستند. استفاده از الگوریتم‌های داده، پردازش تصویر و حسگرهای پیشرفته موجب شده است تا این ماشین‌ها اشیا را بر اساس معیارهای مختلف، شناسایی و طبقه‌بندی کنند. همچنین این دستگاه‌ها تأثیر قابل‌توجهی بر کاهش پسماندها داشته و اثر مطلوبی بر محیط‌زیست دارند.

آیا می‌پرسید فایده دیگر دستگاه سورتر چیست؟ مزیت دیگر این دستگاه‌ها، صرفه اقتصادی قابل‌توجه آن‌ها است. افزایش بهره‌وری و کارایی به معنای خروجی و توان تولید بیشتر و کاهش هزینه‌های نیروی کار است. خودکار بودن این دستگاه‌ها موجب شده است تا کارخانه‌ها برخلاف سابق، نیازی به استفاده از نیروی کار در این بخش نداشته باشند و منابع خود را صرف بخش‌هایی کنند ارزش‌افزوده بالایی دارند. علاوه براین کاهش خطاهای دستگاه‌های سورتر موجب شده است تا نیازی به کار مجدد نباشد و مهم‌تر از همه اینکه، سبب نارضایتی مشتریان نشود.

بیشتر بخوانید: موتور ویبره چطور کار می‌کند؟

کنترل کیفیت با دستگاه سورتر
کنترل کیفیت با دستگاه سورتر

ارتباط کنترل کیفیت با دستگاه سورتر چیست؟

دستگاه‌های سورتر، موجب تقویت کنترل کیفیت در صنایع مختلف می‌شوند. دقت بالای این دستگاه‌ها و انجام عملیات بر اساس معیارهای مشخص، باعث شده است تا محصولاتی که استانداردهای موردنظر را دارند، وارد بازار شوند. این دستگاه‌ها از توزیع کالاهای معیوب یا ناقص جلوگیری می‌کنند که این امر سبب کاهش شکایات مشتریان و یا عودت محصولات می‌گردد. ارتقای کنترل کیفیت، باعث افزایش رضایت مشتریان و وفاداری به برند می‌شود.

کلام آخر

در این مقاله از بلاگ سام تحهیز، سعی کردیم ابتدا به پرسش‌های دستگاه سورتر چیست؟ کاربرد دستگاه سورتر چیست؟ و بسیاری از موارد مهم دیگر پیرامون این دستگاه‌ها پاسخ دهیم. دستگاه‌های سورتر کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف داشته و با ارائه مزایای فراوان، تحول چشمگیری را در بخش طبقه‌بندی و مرتب‌سازی محصولات ایجاد کرده‌اند. پیش از خرید دستگاه سورتر، باید مشخصات و قابلیت‌های دستگاه را به‌طور دقیق موردسنجش قرار داد. نقاط قوت دستگاه‌های سورتر در حوزه محیط‌زیست موجب شده است بسیاری از صنایع مختلف به فکر استفاده و ارتقای این دستگاه‌ها باشند و از ثمرات آن بهره ببرند.