تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور چیست؟

  • بروز رسانی در : ۱۴۰۳/۰۷/۲۳
  • 0

پرسش‌های زیادی در مورد تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور مطرح شده است. با توجه به کاربرد قابل‌توجه آن‌ها در پیکربندی آسانسور، در این مقاله قصد داریم تا به بررسی تفاوت موتور گیرلس و گیربکس آسانسور بپردازیم. علاوه بر تعریف آن‌ها، مقایسه‌ای میان انجام شده است تا درک بهتری از تفاوت میان آن‌ها حاصل شود. پس تا انتهای این مقاله همراه سام تجهیز باشید.

آسانسور دارای موتور گیربکس

آسانسور دارای موتور گیربکس، یکی از انواع آسانسورهایی است که در آن از یک موتور متصل به گیربکس استفاده شده و سپس از طریق سیستم دنده‌ها، به شفت آسانسور متصل می‌شود. گیربکس سبب کمک به کاهش سرعت موتور و افزایش گشتاور می‌شود که این امر سبب حرکت یکنواخت و کارآمد آسانسور می‌شود. آسانسورهای دارای موتور گیربکس در ساختمان‌های میان مرتبه و بلندمرتبه استفاده می‌شوند.

آسانسور دارای موتور گیرلس

از طرف دیگر، یک آسانسور دارای موتور گیرلس، دارای گیربکس نیست. در این سیستم، به‌جای موتور گیربکس آسانسور از یک موتور درایو مستقیم استفاده شده است که به‌طور مستقیم به شفت آسانسور متصل شده است. این موتور جهت ایجاد گشتاور بزرگ در سرعت‌های کم طراحی شده است، به‌نحوی‌که نیازی به استفاده از دنده‌ها نیست.

آسانسورهای گیرلس عموماً در ساختمان‌های بلندمرتبه استفاده می‌شوند، زیرا قابلیت سرویس‌دهی به ارتفاع بیشتر و با سرعت بیشتر، در مقایسه با آسانسورهای دارای موتور گیربکس دارد. این دو تعریف، تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور را نشان می‌دهد.

بیشتر بخوانید: راهنمای انتخاب گیربکس: یک مهندس برای انتخاب گیربکس مناسب با چه پرسش‌هایی روبروست؟

همه چیز در مورد موتور گیربکس و گیرلس آسانسور
همه چیز در مورد موتور گیربکس و گیرلس آسانسور

شناخت تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور

در ادامه به شناخت تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور می‎پردازیم.

طراحی موتور

آسانسورهای موتور گیربکسی از یک گیربکس جهت کاهش سرعت موتور و افزایش سرعت موتور و گشتاور استفاده می‌شوند که درنتیجه، این نوع آسانسور به‌صورت یکنواخت و کارآمد حرکت می‌کنند. از طرف دیگر، آسانسورهای گیرلس از یک موتور درایو مستقیم استفاده می‌کنند که مستقیماً به شفت آسانسور متصل می‌شوند. بنابراین، طراحی مهم‌ترین تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور تلقی می‌شود.

قابلیت‌های سرعت و ارتفاع

آسانسورهای گیرلس جهت رسیدن به‌سرعت و ارتفاع بیشتر در مقایسه با آسانسورهای موتور گیربکسی، طراحی می‌شوند. آسانسورهای گیرلس می‌توانند تا بیش از 20 متر در هر ثانیه حرکت کنند، درحالی‌که آسانسورهای دارای موتور گیربکس صنعتی، حداکثر به‌اندازه 10 متر در ثانیه حرکت می‌کنند. آسانسورهای گیرلس تا ارتفاع حداکثر 500 متر حرکت می‌کنند، درحالی‌که آسانسورهای موتور گیربکسی، صرفاً تا ارتفاع 100 متری جابجا می‌شوند. بنابراین، سرعت و ارتفاع، تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور محسوب می‌شوند.

بیشتر بخوانید: گیربکس صنعتی چیست؟

یکنواختی در ارائه سرویس و نویز

آیا نوع و شکل حرکت این دو موتور، دیگر تفاوت موتور گیرلس و گیربکس آسانسور را نشان می‌دهد؟ پاسخ این پرسش، مثبت است. آسانسورهای گیرلس، بیشتر به دلیل حرکت نرم و یکنواخت خود شناخته می‌شوند. باوجود موتور درایو مستقیم، نیازی به استفاده از دنده‌ها نیست و این عامل سبب کاهش میزان ارتعاش و نویز می‌شود. از سوی دیگر، در آسانسورهای دارای موتور گیربکسی، امکان ایجاد نویز و ارتعاش وجود دارد.

نگهداری

آسانسورهای گیرلس به نگهداری کمتری در مقایسه با آسانسورهای موتور گیربکسی نیاز دارند. موتور درایو مستقیم دارای بخش‌های متحرک کمتری هستند که درنتیجه، قطعات کمتری فرسوده شده و یا می‌شکنند. آسانسورهای موتور گیربکسی نیازمند نگهداری بیشتری هستند، زیرا بازرسی دوره‌ای از اجزاء دیگر و تعویض دوره‌ای آن‌ها ضروری است. بنابراین می‌توان مقوله نگهداری را به‌عنوان تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور تلقی کرد.

بیشتر بخوانید: 

راندمان مصرف انرژی

راندمان انرژی آسانسورهای گیرلس، مطلوب‌تر از آسانسورهای گیربکس دار است. موتور درایو مستقیم از انرژی کمتری از موتور گیربکس استفاده می‌کند که این امر سبب کاهش میزان برق لازم در عملیات آسانسور می‌شود. همچنین آسانسورهای گیرلس قابلیت بازتولید انرژی را در طی عملیات دارند که انرژی آن‌ها جهت تأمین انرژی سیستم‌های دیگر در ساختمان استفاده می‌شوند.

هزینه

هزینه، عامل مهم دیگر در تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور محسوب می‌شود. اجزاء تشکیل‌دهنده آسانسورهای گیرلس گران‌تر از آسانسورهای موتور گیربکسی هستند. باوجوداین، می‌توان هزینه بالاتر یک آسانسور گیرلس را با صرفه‌جویی در مصرف انرژی و یا کاهش هزینه‌های نگهداری در طول عمر یک آسانسور، جبران کرد.

برای استعلام قیمت گیربکس صنعتی، با سام تجهیز تماس بگیرید. شماره تلفن ۶۶۲۶۸۹۲۰ – ۶۶۲۷۸۹۰۴ (۰۲۱)

تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور
تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور

ایمنی

عموماً آسانسورهای گیرلس، دارای ایمنی بیشتری نسبت به آسانسورهای گیربکسی هستند. عدم نیاز به استفاده دنده‌ها در موتور درایو مستقیم سبب می‌شود که ریسک شکست و خرابی دنده و امکان بروز تصادف کاهش یابد. همچنین آسانسورهای گیرلس دارای سیستم کنترل دقیق‌تری هستند و درنتیجه، کمتر در معرض فراجهش یا فروجهش نسبت به کف یک طبقه قرار می‌گیرند.

فلکه‌ها

فلکه‌ها، قرقره‌هایی هستند که جهت هدایت کابل‌های آسانسور و کشش استفاده می‌شوند. آسانسورهای موتور گیربکسی معمولاً از چندین فلکه استفاده می‌کنند که در گیربکس قرار گرفته‌اند. فلکه‌ها سبب کمک به کاهش سرعت موتور و افزایش گشتاور می‌شوند. آسانسورهای گیرلس از یک فلکه استفاده می‌کنند که بر روی شفت آسانسور قرار می‌گیرد. فلکه جهت انجام عملیات با موتور درایو مستقیم جهت ایجاد کشش کافی جهت حرکت موتور آسانسور طراحی می‌شود. بنابراین، تعداد فلکه‌ها، دیگر تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور محسوب می‌شود.

طراحی ترمزها

ترمزها، یک ویژگی ضروری در ایمنی یک آسانسور محسوب می‌شوند و دیگر تفاوت موتور گیرلس و گیربکس آسانسور را نشان می‌دهند. معمولاً آسانسورهای دارای موتور گیربکسی، از یک ترمز مکانیکی استفاده می‌کنند که در گیربکس قرار گرفته است. ترمز در حین عدم استفاده از آسانسور، فعال می‌شود و سبب جلوگیری از حرکت اتاقک آسانسور می‌شود. آسانسورهای گیرلس از یک ترمز الکترومغناطیسی استفاده می‌کنند که بر روی شفت آسانسور قرار می‌گیرد. تمرکز در زمان عدم استفاده از آسانسور، فعال می‌شود و سبب پیشگیری از حرکت آسانسور می‌شود.

سیستم کنترل

سیستم کنترل یک آسانسور، مسئول کنترل سرعت، جهت و موقعیت یک آسانسور است. آسانسورهای دارای موتور گیربکس، از کنترل‌گری استفاده می‌کنند که جهت کار با گیربکس و موتور جهت کنترل حرکت آسانسور طراحی می‌شود. آسانسورهای گیرلس از سیستم کنترل پیشرفته‌تری استفاده می‌کنند که مطابق با موتور درایو مستقیم طراحی می‌شود. سیستم کنترل از فیدبک حاصل از حسگرها جهت تنظیم آنی سرعت و موقعیت آسانسور استفاده می‌شود. بنابراین، سیستم کنترل نیز تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور، به شمار می‌آید.

تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور در طراحی شفت

طراحی شفت، دیگر تفاوت موتور گیرلس و گیربکس آسانسور است. در آسانسورهای دارای گیربکس، از شفت بلندتری جهت گنجاندن گیربکس و فلکه‌ها استفاده می‌شود. شفت باید به‌اندازه کافی قدرتمند باشد تا وزن و تنش گیربکس و فلکه‌ها را تحمل کند. آسانسورهای گیرلس به شفت کوچک‌تری به دلیل عدم وجود فلکه‌ها یا گیربکس نیاز دارند. شفت کوچک‌تر سبب کاهش وزن و هزینه آسانسور و انعطاف‌پذیری بیشتر در طراحی ساختمان می‌شود. بنابراین می‌توان طراحی شفت را تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور دانست.

سخن پایانی

در این مقاله، مهم‌ترین تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور را بیان کردیم. علی‌رغم وجود تفاوت‌های متعدد میان موتور گیربکس و موتور گیرلس، نوع طراحی موتور، مهم‌ترین تفاوت موتور گیربکس و موتور گیرلس یک آسانسور محسوب می‌شود. همچنین ایمنی، به‌عنوان یک از مهم‌ترین مؤلفه‌ها در عملیات آسانسور، تفاوت موتور گیربکس و موتور گیرلس یک آسانسور را نشان می‌دهد. مسائلی همچون هزینه، سیستم کنترل، شیوه سرویس‌دهی (سرویس فاکتور گیربکس صنعتی چیست و چرا اهمیت دارد؟)، راندمان انرژی و نگهداری، جزو مهم‌ترین تفاوت‌های این دو موتور به شمار می‌آیند.

درنهایت، توصیه می‌شود تا آیین‌نامه و ها و استانداردهای مختلف در مورد هر دو موتور گیرلس و گیربکس مطالعه شوند. همچنین در طی طراحی این موتورها، تبعیت از ضوابط و مقررات جهت طراحی هر چه‌بهتر و ایمن‌تر توصیه می‌شود.